torsdag 1 januari 2009

Nyårsfirande

Då var nyårsfirandet slut. Det var en väldigt trevlig tillställning med mat, dricka, raketer och dans. Trots att jag åt så mycket att jag blev hängig ett tag så hade jag hur roligt som helst.

När vi satt och åt började en kompis prata om att det fanns två saker som han tyckte det var okej att låna pengar till nämligen bostad och bil. Då svarade jag att bostad tycker jag är okej men att låna till bil så anser jag att det krävs något speciellt för att göra det (t.ex. om det krävs för ett jobb) och gärna att det då finns möjlighet att låna på en fastighet.

En del av vår konversation:
Jag: I första hand ska jag försöka spara ihop pengar till en bil och innan det får jag klara mig utan.
Kompis:
Det går inte spara ihop till en bil.
Jag: Jag ska ju göra det och kan du inte spara ihop till en bil så ska du nog ställa dig frågan om du verkligen ska ha den bilen.
Kompis: Vad ska du ha för skitbil då?
Jag: Jag kommer nog köpa en kombi för 50.000-90.000. Det jag kommer låna är 30 000 som jag spenderade på vitvaror men som egentligen var sparade till en bil. Detta är om vår värdering ger utrymme för detta i ett bottenlån. Annars får jag klara mig utan de pengarna och spara längre.
Kompis: En skitbil alltså och jag tycker ändå att jag kan låna till bil, trots att jag inte äger något, bara jag kan betala av den inom en rimlig tid. Sen kommer den bilen du köper kosta så mycket i reparationer att min bil blir billigare. (Antog att han menar att han ska köpa en ny bil)
Jag: Jag får ha högst mycket otur om jag får så mycket reparationer att det kommer täcka värdeminskningen som du kommer ha på din bil.

Ännu en kompis la sig i diskussionen med givande kommentarer som:
- Jag sätter inte mitt barn i en osäker bil. (Han får barn inom kort)
och:
- Alla tjänar inte så mycket som du.

Då orkade jag inte diskutera detta mer då det kändes som att det kunde hota den goda feststämningen. De tänkte inte på att jag har en studerande sambo vilket gör att efter räkningarna är betalda så har jag antagligen lika mycket eller mindre att leva på en vad de har (en journalist och en elektriker). Vi har även har en pågående renovering att lägga pengar på.

Det finns väl många människor som tycker att ha en ny fin bil ger status och är något som är ett måste. Jag kan förstå de människor som har bilar som intresse och om de vill spendera mycket pengar på det men annars finns det enligt mig bättre saker att lägga pengar på. Att tänka på sin familj är ju också väldigt viktigt när det gäller bilval men jag ställer mig högst frågande till om journalisten har en aning om vilka bilar som är säkra och vilka som är osäkra. Sen är det högst intressant att veta hur elektrikern ska kunna betala av sin bil inom en rimlig tid om det inte går att spara ihop till den.

Efter det här samtalet kommer jag nog inte diskutera särskilt mycket ekonomi med min omgivning och låta framtiden visa vilka som gjorde de bästa besluten. Jag kan ju inte vara säker på att mina beslut är de bästa samtidigt som de får sköta sin ekonomi precis som de själva vill.

6 kommentarer:

Anonym sa...

HÄRLIGT! någon som tycker som en annan.

Tidigare, när jag var yngre, gällde det fina nya bilar av "statusmodell". Köpta på lån. OJ vad jag ångrar mig idag att jag la de summorna på vad en ny bil kostar.

Idag har jag endast en bil som kan köpas kontant och inte kostar mer än 2 månaders totala disponibla inkomst.

Vad får man för bil beror ju då helt och hållet på vad man tjänar. Men, i mitt fall köptes det in en Volvo 855R -98 årsmodell, i väldigt bra skick. Fortfarande "lyxbil" men något äldre. Ekonomisk? Nej, inte värst, men jag anser mig har råd och, denna typ av bil är också ett intresse

Auri sacra fames sa...

Ja det är många "yngre" som får en chock när de köper sig en ny bil på lån, kör den ett par år och sedan bestämmer sig för att byta till ännu en ny bil. Är nog inte roligt att inse att värdet nästan halverats sen inköp.

Att förvägra sig själv sitt intresse även om det finns ekonomiskt utrymme för det är i mina ögon snålhet. Om en person har ett dyrt intresse och ändå kan utöva det för en vettig peng så får vi väl kalla det för ekonomisk vishet. Precis det jag söker med bloggen som bikt=)

Finansfilosofen sa...

Är av precis samma åsikt som dig. Vår bil har börjat sjunga på sista versen. Vi har haft den i sju år nu och redan för ett par år sedan tog vi en tur via bilhandlarna men sköt upp ett köp eftersom vi ansåg att vi inte hade råd. Jag konstaterade att vi borde spara till en ny bil men gjorde inte slag i saken. Nu sitter vi här ett par år senare med en bil som bara blir dyrare och dyrare att få genom besiktningen. Nu har vi äntligen lagt upp en sparplan och planen är att vi om 1½ år ska kunna köpa oss en "ny" bil utan lån. Om vår bil bryter ihop före det blir det att ta de pengar vi lyckats spara ihop tills dess och låna resten, men då har vi åtminstone en del ihopsparat.

Auri sacra fames sa...

Hej Finansfilosofen!
Du kanske vet om det redan men jag tipsar ändå om länken http://begbilguiden.bilprovningen.se/

Här kan du gå in och titta på besiktningsresultat på en given bilmodell. Det kan vara värt att "studera" lite innan bilköp. Allt för att minska risken för framtida kostnader=)

Lycka till med sparandet! Jag hoppas att bilen håller ihop så att du inte bara lyckas att hinna med ditt sparande utan att du även för att du ska lyckas hinna sälja Er gamla bil.

Anonym sa...

Denna inställning är tyvärr väldigt vanlig i Sverige. Tragiskt men sant.

Lynn sa...

Hej!

Å, vad jag håller med dig! Jag har en sambo som arbetar och tjänar ganska bra, själv studerar jag och får bara bidraget och vi bor i en ganska dyr hyresrätt. Samtidigt spar vi både till bil och bostad, och vi har sagt att vi inte ska köpa någon bil innan vi kan betala den själv. Bostad kommer vi nog att låna till, men vi ska i alla fall spara tills dess att vi slipper ett topplån.

Att köpa bil sägs ju vara den sämsta affären man kan göra, i och med den snabba värdeminskningen, men det gäller väl då främst nya bilar. Tycker ändå att detta är något man bör lära sig tidigt, och att spara istället för att låna är absolut en läxa jag kommer att lära mina barn när jag några.

Och då kommer jag också att skaffa en säker bil. Om den är ny är en annan sak...