torsdag 25 juni 2009

Renovering ÄR långsiktigt sparande!!!

Nu när vi är i något som kan vara stormens öga när det gäller finanskrisen så är det många som oroar sig för värdet på bostäder som de äger. Själv har jag inte varit direkt orolig då vi inte har en tanke på att sälja men visst hade det varit kul att veta ett värde.

Nu är det en stuga till salu ett par hundra meter från vår stuga och utgångspriset är 600 000 kr.
Det jag fastnar för i detta objekt och som vi saknar är:
- Öppen kamin
- Altan
- Bastu i sidobyggnad
- Bättre utsikt över sjön (lika långt från sjön men inte lika mycket träd mellan)

Vi köpte vårt för 640 000 kr och det var någorlunda likt den andra stugan från början. Skillnaden är bara att vår tomt är 1200 kvadrat större och friköpt medans den andra stugan står på en arrendetomt. Nu har vi även 10 kvadrat större boyta och en komplett toalett inomhus gentemot den andra stugans utedass. Vi kanske inte ser sjön lika bra men vi har ett avgiftsfritt evighetsservitut till bad- och båtplats vilket det objektet saknar.

Men nu handlade det inte om jämförelse (hade kunnat lista fler fördelar med vårt boende) utan varför renovering visst kan räknas som långsiktigt sparande.

Området vi bor i passar oss perfekt. Min sambo får bo på landet samtidigt som det inte ligger särskilt långt från centrum vars ytterkant börjar ca 4-5 km från vårt hem och växer mot vårt håll. Sen har jag alltid viljat ha närheten till en sjö där jag kan fiska och bada (även om jag är en badkruka innerst inne).

Hade vi viljat ha ett boende som ligger i ett liknande läge men som varit boklart så hade vi fått lägga 1 - 1,5 miljoner på det. Antagligen där ett utgångspris skulle ligga om vi la ut hemmet till försäljning i dagsläget. De flesta håller väl med om att amortering av bolån är en form av långsiktigt sparande. Vad vi har gjort är att byta amortering mot renovering.

Vad vi gjort är att göra ett skal till ett boende. Nu är det ett ganska litet boende men vi klarar oss fint. Vi är inte riktigt nöjda än utan kamin, altan, förråd m.m. är saker som vi planerar att bygga de närmaste åren. Varje sak vi bygger gör att vårt boende bli attraktivt för fler om vi skulle sälja det och eftersom vi saknar det så hade det nog funnits i ett boende som vi hade köpt om vi hade varit ute efter ett färdigt objekt (något som bara behöver underhåll). Då hade vi varit upp i ännu högre priser.

Nu gäller det att göra skillnad på underhållsrenovering och totalrenovering som vi gjort/gör. Underhåll kan inte räknas som långsiktigt sparande men den renovering som vi har gjort kan räknas inom denna ram. Vad vi har gjort är, som jag skrev tidigare, att vi har bytt renovering mot amortering och båda kan räknas som långsiktigt sparande. Skillnaden är att det är roligare att renovera än att amortera.

3 kommentarer:

minna sa...

jag har tjänat stora hackor på att alltid renovera!!

Forex Trading sa...

Kan vara en riktigt bra affär att renovera. Att inte fler tänker på det..?

millionaire sa...

Intressant!