onsdag 24 mars 2010

Från kostnad till passiv inkomst del 1

Min sambo har en häst sen tidig tonår. Nu är den ute på foder men ju närmare examen hon kommit desto mer har hon pratat om att ta hem sin lilla bebis.

En häst är ett ekonomisk vansinne. Skulle hon ha den ute på foder resten av levnadstiden så kommer den att kosta en mindre förmögenhet (i mina mått mätt). Att ta hem hästen dvs. ställa den i ett stall och sköta den själv kostar mycket mer. Stallplatsen kostar lite olika beroende på hur mycket som ingår men där hon isf vill ställa den kostar 2000 kr/månad eller 24.000 kr om året. Detta är inte allt utan det tillkommer mycket mer och räknar jag på hur gammal hästens biologiska moder blev så kommer denna häst att kosta oss hundratusentals kronor.

Jag har förklarat allt detta för min sambo men hon är inte och kommer aldrig att bli redo att sälja hästen. Skälet är att hon inte vill tappa kontrollen och även om hon hittar en bra köpare så finns risken att den köparen säljer vidare i framtiden (detta tankesätt är vanligt bland hästägare som jag träffat). Inte ens med hot om att bo kvar på 58 kvadrat under en livstid får henne att ändra sig och nu har jag gett upp.

Vi har en ganska stor tomt som för tillfället mest består av naturtomt. Nu har vi börjat med projektet stallbyggnation vilket tar halva tomten i anspråk. Följande steg måste göras (status inom parentes) :
1. Kolla med grannarna (Klart och bara positiva reaktioner)
2. Kolla med kommunen (Klart, det enda som kunde vara mot oss var grannarna)
3. Kolla upp arrende med markägaren bakom vår tomt (Klart, muntligt löfte på att hon gärna arrenderar ut en bit till rasthage men hon vägrar att sälja)
4. Såga ner alla småträd (Jag har hittat motorsåg och skydd att låna och kommer att utföra detta för första gången i mitt liv under påskhelgen)
5. Ta in offerter på markarbete (Trädfällning och grävarbete, förbereder för hur vi hoppas att tomten ska se ut om 20 år, tror min sambo ringde och begärde in den första idag)

6. Ta in offerter på stall (första mötet på tisdag nästa vecka)
7. Färdigställa en stor parkering och en väg upp till byggplatsen.
8. Gjuta platta (kan jag inte särskilt mycket om än men det är väl bara att lära sig)
9. Min sambo ska ha en fast inkomst innan vi går vidare (examen i juni).
10. Prata med banken om lån
11. Bygglov
12. Stallbyggnation

Detta är grundplanen men just nu hinner jag inte skriva mer men det blir en återkommande serie där jag ska vända en stor framtida kostnad till en passiv inkomst eller iaf till en betydlig mindre utgift. Nästa inlägg i projekt stallbyggnation kommer jag att gå in på hur jag tänker kring den ekonomiska biten. Forts följer...

7 kommentarer:

Anonym sa...

Hej
I tankarna runt ert stallbygge så ingår att "hyra" ut stallplatser tror jag, eller??
Annars så är det ju så att man inte får ha en ensam häst, utan den måste ha sällskap och det kostar ju.
Vet inte hur det är där ni bor men hos oss så betalar man för att vara medryttare, ca 5-600 kr/mån. får man betala för att rida 2ggr/veckan och samtidigt mocka ,fodra osv.
Då får man hjälp både med skötsel och ekonomin, samt att man har någon som kan ta hand om ruljansen om man någon gång vill resa bort, man blir ju väldigt låst som stallägare.
Lycka till och tack för en bra blogg.

Anonym sa...

Men jösses vilket vansinne med häst ändå, en dyr hobby helt klart. Jag ska inte gnälla den dagen respektive vill ha en katt :)

Lycka till

Ekonomitankar sa...

Härligt med hästar, vi har själva stall på tomten med fn 7 hästar. Men tid tar det, och kostar pengar.

Fast betydligt billigare att ha häst hemma, i våra trakter kostar det ca 4000 i kallhyra, tillkommer försäkringar, hovslagare, veterinärer, instruktörer mm mm mm i alla oändlighet.

Auri sacra fames sa...

Hej Anonym!
Det stämmer bra, tanken är att vi ska hyra ut 2-3 stallplatser och att min sambo skaffar en medryttare. Tack & tack för din kommentar!

Auri sacra fames sa...

Hej Anonym!
En katt är mindre i kostnad men det är ett långt åtagande att skaffa sig ett husdjur. Du blir, som föregående kommentator skriver, låst på ett helt annat sätt och det är värt att verkligen tänka över ett sådant beslut. Du har ändå möjlighet att påverka innan till skillnad från mig.

För min del är det kört med hund och häst så det blir nog en liten musjägare också när stallet står klart. =)

Tack!

Auri sacra fames sa...

Hej ekonomitankar! 7 hästar!!! =) Jag får åter igen gå tillbaka och citera en tidigare kommentator:
"Jag ska inte gnälla..."

Det är, som du skriver, helt otroligt mycket som tillkommer. När allt är byggt får de som har hästar (inklusive min sambo) sköta det som händer innanför stallets väggar utan min inblandning. Jag själv är inte intresserad och tycker att jag ändå gör mycket genom att gå med på allt detta.

Hade vi kunnat ta 4000 kr i kallhyra så hade det inte varit några problem att få ekonomi i det hela men trots att vi bor i det mest attraktiva landsbyggsområdet i närheten av staden vi tillhör så kommer vi inte kunna ta i närheten av de pengarna. Jag ska ändå göra allt för att få det till ett vinstdrivande projekt=)

Viam inveniam aut faciam!!!

Anonym sa...

Hej Auri,

Det finns ju alltid flera sätt att se på något sånt här.

I flertalet fall skulle en kille (tänk raggare med cadillac eller en som spenderar otaliga timmar i garaget för att putsa på en redan ren och fin bil) som vuxit upp med detta intresse och ser det som en livsstil inte sluta med det om en tjej ber honom. Och om han skulle göra det skulle han antagligen inte vara speciellt lycklig.
Mer troligt är att han, när han och flickvännen/frugan letar hus snarare titta på hur garaget ser ut och lägga större vikt vid det än huset.
Detta på grund av att det är en livsstil för honom som får honom att må bra och det ger honom så mycket tillbaka. Flickvännen vinner nog mer på att stötta honom i hans intresse än att jobba för att få honom att sluta. Allt i rätt proportioner och utifrån sina egna ekonomiska förutsättningar naturligtvis.