måndag 5 juli 2010

Förlustdag

De flesta av oss har väl dagar på jobbet som är något värre en andra. Idag hade jag en sådan dag och då börjar tankarna vandra till byte av jobb eller ännu bättre, friheten att inte behöva jobba mer än jag vill.

Resultat av dagen blev en kundförlust p.g.a. av en lögn från en av våra medarbetare. Kundens krav var att medarbetaren skulle få lämna sitt arbete med omedelbar verkan för att statuera ett exempel och få den anställda att tänka efter. På ett sätt kan jag förstå kunden men jag berättade för honom att jag fått samma effekt på hennes tankar genom att prata med medarbetaren. Vidare förklarade jag att det skulle ställa till problem hos en annan kund vilket jag inte kan gå med på och vilket gör att medarbetaren får stanna och får en chans till återupprättelse. Kundförlusten var ett faktum.

En positiv sak med arbetet är att jag får lön. Med hjälp av lönen så kan jag spara och en dag kan jag kanske välja om jag vill jobba eller inte. Jag skulle aldrig backa undan för en dags motgång men att känna som jag känner nu varje dag skulle inte vara kul eller hållbart i längden.

En del av lönen som jag tidigast kan få ta del av när jag är 55 år gammal är min tjänstepension eller pensionsfonden som jag kallar den här. Min arbetsgivare sätter över en summa på en kapitalförsäkring varje månad och där kan jag handla med värdepapper.

Företaget där jag jobbar har gett mig ett, enligt mig, förmånligt tjänstepensionsavtal. Där får jag 2800 kr (räknar av lite med tanke på courtageavgifterna som kommer) insatt varje månad. Hittills har timingen inte varit så bra och jag ligger ca -8% men det är ingen brådska, jag får tidigast röra pengarna om 25 år.

Herr Grenfeldt har lagt ut en investeringskalkylator på sin sida. Knappar jag t.ex. in startsumman 110 000 kr, årliga inbetalningar på 33 600 kr i 25 år med en avkastning på 7,5%, så räknar den ut att pensionsfonden skulle vara värd ca 3 miljoner (gjort avdrag för årskostnaden på kapitalförsäkringen). Kanske är det inte mer som krävs för att jag tillsammans med mitt privata sparande kan få friheten att välja.

Nu ska jag försöka skaka av mig dagen genom att läsa i boken om svarta svanar (Cornucopia fick även mig intresserad av att läsa på om denna fågel som nämns allt oftare inom ekonomibloggvärlden) i gräset samt ringa några samtal och samordna morgondagens kvällsfiske.

2 kommentarer:

J sa...

Surt med sådana här dagar, men sålänge de inte är fler än de bra dagarna så får man bita ihop. 3 miljoner är onekligen en respektabel summa, kul att kalkylatorn kom till användning. =)

Auri sacra fames sa...

Hej J!
Har redan skakat av mig mycket av dagen, kändes som lite terapi att skriva om det och jag blir alltid på bättre humör när jag fokuserar på det som är bra med mitt jobb vilket är en hel del (inte bara tjänstepensionen) =)

Ja en sådan kalkylator är bra för sparandemotivationen men samtidigt är det spekulation. Svårt att gissa på hur portföljen utvecklar sig på 25 år men det är kul att se hur bra det kan gå om det går bra =)