onsdag 12 januari 2011

Någon kan ju tro att bankerna vill att kunderna amorterar sina lån...

Årets förbättring av min lilla amorteringstradition gick inte igenom efter min kontakt med banken. På mitt meddelande fick jag svaret:

När det gäller hypotekslån gör man amortering enligt bestämda tidsplaner. Då kortast tid är 10 år, vilket ni nu har, kan vi inte ändra till den önskade amorteringen. Ni kan istället göra extraamorteringar eftersom lånet är rörligt.

Med vänlig hälsning
XXX

Nu har jag inte godtagit svaret och kräver ytterligare förklaring och omprövning. Jag kan inte tro att tidigare amortering var precis på gränsen men vi fick inget maxbelopp. Vi har även två hypotekslån och vi borde kunna dela upp vår amortering med avbetalning på båda lånen. Det är inte så att vi skulle bli skuldfria på tio år med den föreslagna amorteringen. Nu verkar frågorna jag krävde svar på vara lite för krångliga då det inte kommit någon förklaring.

Vi kan fortfarande göra extraamorteringar och det känns nästan bra att de krånglar, det gör mig både arg och motiverad. Om de inte vill att vi ska få en månadsvis amortering enligt mina krav och inte svarar på mina frågor så ska jag se till att vår totala amortering under 2011 kommer att överstiga det jag planerade från början.

4 kommentarer:

Ekonomibloggar sa...

Ne man kan ju undra! Själv försökte jag öka amorteringen på ett lån jag hade (hade två och avbetalat ett av dem så vill öka på amorteringen på det andra med samma summa för att matcha på totalen). Svaret jag fick var i stil med "är du säker? Om du sen inte kan betala så kan vi inte ge dig uppskov" Jag svarade att jag kommer att byta bank vilket jag gjorde och tog lånet med mig =o) Jag blev förolämpad!

Anonym sa...

Storbankerna är svåra att förhandla med.Förhandlade med SHB om ett lägre courtage på min aktiehandel då jag gör många affärer.Dom vägrade av princip att sänka sitt courtage,det hela slutade med att jag flyttade min aktiehandel till Länsförsäkringar Bank som sänkte courtaget med 0,4% efter att jag redovisat hur många affärer jag gjorde under 2009.

Anonym sa...

PS.Det skulle ha varit en decimal till!!!

Auri sacra fames sa...

Hej ekonomibloggar!
Det är en typisk bankkommentar som får en att inte förstå hur de tänker. Skulle din betalningskraft minska för att du betalat av ett av dina lån??? Det vore intressant att se teorin bakom den slutsatsen.

Hej Anonym!
Jag har också försök att förhandla och insett att man inte är något värd i bankens ögon. Ibland kan det nog vara på sin plats att byta bank men det känns som att man faller ner i deras skithål efter ett tag ändå.

Forts båda svaren:
Tidigare har även jag hotat med att byta bank för att få de bankanställda att tänka om men när jag tittat runt har jag inte hittat någon bank som känns mer rätt eller mindre fel. Tror det viktiga är att hitta rätt kontaktperson på banken och jag har fått en rekommenderad men inte tagit tag i det än, kanske dags nu (hon som blivit rekommenderad finns på ett bankkontor i en stad ett par mil hemifrån men det kan det kanske vara värt). Jag har iaf fått en annan bankkontakt till mitt AB och hon har inte gjort bort sig på något sätt hittills.