torsdag 7 maj 2009

Måste stoppa förvaltningssuget

Idag hade vi sista mötet med banken angående våra lån. Vår kontaktperson på Swedbank imponerade som vanligt och jag hittade bara 3 fel hon gjort under vårt 30 minuter långa möte... (Amorteringstakt, konto för betalning, inkomstuppgifter)

Denna gången var min sambo med och då ville vår kontakperson naturligtvis prata sparande med henne. Hon slog upp min sambos konton och började titta i sin kalender för att boka upp ett möte angående sparandet. Min sambo meddelade ganska snabbt att hon har en privatekonomisk rådgivare i hemmet som hon litar fullt ut på vilket gör att hon inte vill boka fler träffar angående sitt sparande.

Samtidigt som jag utvecklas inom ekonomi så har även min sambo följt mig på resan. Hon har blivit riktigt duktig på att vara sparsam och tänker, enligt mig, rätt i många situationer. Däremot är hon totalt ointresserad av aktier och fonder vilket gör att hon kanske skulle behöva någon att prata investeringar med.

Hennes månadssparande i fonder och pensionfonder är inte alls bra placerat i mina ögon. Jag skulle vilja sälja alla hennes fondandelar och starta upp en aktiedepå som jag förvaltar åt henne istället. Detta är en tanke som slagit mig flera gånger tidigare.

Samtidigt pågår det en inre strid i mig där jag känner att detta är fel väg att gå vilket har gjort att jag aldrig gett henne förslaget. Fördelarna av att hon själv skulle ta tag i det är så stora att jag hellre väntar (Exempel: Riskspridningen som ligger i att pengarna skulle investeras olika p.g.a. annorlunda tankesätt).

Hittills har jag bara sagt att den dagen hon känner sig redo för att lära sig så kan jag hjälpa henne att komma igång. Det bästa vore om hon fick upp intresset utan påtryckningar från min sida och lärde sig genom att läsa på eller genom någon annan än mig.

Vi får se vad framtiden har att bjuda på.

5 kommentarer:

Y sa...

Smart smart smart! Låt henne upptäcka hur roligt det är att ta hand om sin ekonomi. Eller på sikt att hon ber dig om hjälp. Du tänker så rätt så!

Kristian sa...

Tror också det är ganska vettigt att låta henne inspireras av dig istället mer än att du försöker ge råd hela tiden. Själv frågade tjejen tidigare lite buttert "varför har du inte sagt något om den?" när jag pratat om en fond som gått upp rätt OK. Då har hon börjat intressera sig mer för förvaltningen av sina pengar, trots att jag själv är lekman av stora mått. Men det är kul att man inspirerar utan att känna att man ställer krav på sina nära.

Lex sa...

Om din sambo er måttlig interesserad i at följa aktiemarknaden så tror jag inte at enskilde svenske aktier i et aktiedepå er så bra. Då er det mycket bettre at hon köper billige indexfonder.

Anonym sa...

Annars tycker jag inte det är fel att den som är intresserad sköter fonderna/aktierna eller tipsar. Min sambo vill inte ha fonder eller aktier, inte välja fond på ppm, för han ogillar hela samhällsekonomins grund och i det kan jag hålla med honom, men samtidigt så lever vi i den här tiden.

/Viola

Auri sacra fames sa...

Lex:
Den stora delen ligger i att jag vill få henne intresserad.

Viola:
Förvaltning från min sida är den sista utvägen men jag har faktiskt börjat att få hennes uppmärksamhet när det gäller aktiehandel=) Mer om detta i ett inlägg framåt.