tisdag 28 december 2010

Onödig konsumtion, nytt lån och köp av AB

Jag lovade min sambo onödig konsumtion och höll vad jag lovat. Nu har vi plockat väck vår 28 tums tjock-tv och ersatt den med en 40 tums, Led-upplyst, LCD-tv. Det känns inte som att jag tänkte riktigt rätt vid detta köp. Frågan är om vi inte hade varit lika nöjda med ett mindre känt märke som även hade kostat ca 2000 kr mindre (plasma eller vanlig LCD hade nog också gått bra). Nu är den iaf köpt och ställd på plats så jag kommer inte byta den om den bara får godkänt av ännu ett par ögon när jag visar bildkvalitén.

Julen har passerat och det har även lagts en hel del pengar på nöjen och min sambo fick en SPA-helg för oss två i julklapp av mig och den kostade mig 5500 kr. På kort tid har jag alltså skickat iväg nästan en månadslön på konsumtion och nu får det bli bättring.

Lånet jag har tagit handlade inte direkt om konsumtionen men det hade inte krävts om jag inte hade konsumerat. Jag behövde pengar till att köpa ett lagerbolag där jag kan lägga in mitt delägarskap i företaget jag jobbar på. Genom att lägga in mitt efterskänkta delägarskap så kan jag återinvestera pengarna som en eventuell utdelning kan ge utan att skatta direkt. Skatten får jag när det är dags att ta ut pengarna men under tiden får jag en hävstångseffekt.

Pengarna är inte borta men låsta i företaget. Jag kan t.ex. börja investera pengarna i aktier men till en början ligger de på ett räntekonto då jag inte har någon aktiedepå kopplad till företaget än och jag vill betala mina revisorsräkningar först. 

Lånet tog jag från vår gemensamma buffert och jag har redan börjat betala tillbaka på det. Det var flera andra konton som fick sig en smäll men endast mitt privata kriskonto var annat än sparande på kort sikt. Nu vet jag inte hur jag ska få ihop mina privatekonomiska kvartalsrapporter men antagligen får jag göra som med pensionsfonden dvs. hålla aktiebolaget utanför och redovisa det separat.

6 kommentarer:

Jobb och Firma sa...

Kul lösning med AB!

Varför valde du att köpa ett lagerbolag istället för att bilda ett nytt själv? Jag är på väg att starta AB och undrar varför det är så populärt att köpa lagerbolag.

Anonym sa...

Även om led-Tvn är 2000 kr dyrare. Kan du trösta dig med att den bara drar hälften så mycket ström som en plassma tv.
Hälsningar
NISSE

Auri sacra fames sa...

Hej Jobb & Firma!
Jag har följt hur du börjat gå mot ett framtida AB men skillnaden är att jag fick bråttom, jag var tvungen att ha mitt bolag innan årsskiftet. Kan tänka mig att det är vanligt skäl att ett bolag måste komma igång snabbt.

Auri sacra fames sa...

Hej Nisse!
Jag får trösta mig med det=) men jag har inte någon nytta av att den är så smal som den är eftersom jag inte har den på väggen. Hade den varit 5 - 10 cm djupare så hade det fortfarande inte gjort någon skillnad för mig. Dock känns det lite säkrare när TV.n inte blir varm som ett element.

Anonym sa...

Jag kan inte dra mig till minnes att jag läst så mycket om att lägga portföljen i AB. Är det nått du kanske skulle kunna skriva nått om. Vad jag förstått så är det inte så lönsamt för "vanliga dödliga" ur skattesynpunkt.
/Erik

Auri sacra fames sa...

Hej Erik!
Denna lösning hade inte varit lönsam på något sätt om det inte vore för delägarskapet som blivit efterskänkt till mig.

Jag kommer inte att föra över befintlig portfölj utan jag tänkte bygga en ny efter eventuella utdelningar i framtiden. Har dock möjlighet att investera med en del av aktiekapitalet som krävdes för ett AB.

Grundanledningen för mig är att sänka skatten på utdelningarna från 50% till 20% innan de når min privata plånbok.

Det är även bra att pengarna hamnar i bolaget där de kommer att återinvesteras till 100%, Inte säkert jag hade haft disciplinen att göra detta om jag fick t.ex. 100 000 kr extra direkt i min privata plånbok. Jag skjuter även på skatten och får en hävstångseffekt vilket jag gillar=)

Kommer det igång ordentligt och utdelningarna trillar in så kommer jag eventuellt att leva mer på min lön och endast ha företaget som mitt sparande och återinvestera 100% av utdelningarna ett antal år framöver istället för att plocka ut pengarna.