fredag 29 maj 2009

Odla fram minskade kostnader?

Jag hittade vårt senaste matkvitto i plånboken och började inspektera var det slår slint när vi handlar. Detta kvitto på 695 kr har inte ett fel. Billig och nyttig mat och jag tänker inte gå ner i standard.

En tanke som har slagit mig är att jag har ätit ovanligt lite mat som inte är hemlagat. Det tyder på att vi har varit ekonomiskt duktiga den senaste tiden. Till att börja med ser jag ingen annan lösning än att öka summan som maten får kosta på en månad och betala in mer på det gemensamma kontot. Det går ju inte att sluta med att grilla även om vi kanske får tänka på vad vi lägger på grillen.

En sak som skulle kunna minska kostnaden vore att göra ett litet grönsaksland. Vi har allt material till detta hemma. Möjligtvis att vi får komplettera med lite jord om de 4 säckarna vi har inte räcker till. I sådant fall tänkte jag bygga det som en låda som blir enkel att göra större om vi skulle vilka öka storleken nästa år.

Tyvärr kan jag inget om detta och det är många frågor:
- Är det för sent påtänkt dvs att alla fröer skulle varit sådda redan?
- Vilket djup skulle jag behöva ha?
- Vad är mest ekonomiskt fördelaktigt att odla? (potatis, morötter och lök är hur billigt som helst i jämförelse med annan mat vi köper)
- Hur ska den placeras? (Så mycket sol som möjligt?)

Någon som har ett tips på en bra internetsida om konstruktionen eller odling alternativt svar på någon av mina frågor?

2 kommentarer:

Sefo sa...

Du kan alltid kika på www.odla.nu

Min bäste vän har i år tillsammans med sin sambo börjat odla egna grönsaker för att dra ner matkostnaderna. Det har redan börjat ge resultat, han käkade sin första rädisa nu när vi snackade i telefonen. =)
Själv så har vi inte den möjligheten utan köper billiga grönsaker, kost är viktigt för mig så grönsaker vill jag ha. Just nu blir det mycket vitkål. Även frysta blandgrönsaker som blir billigare i kilopris. Sen vet jag att näringen inte försvinner bara för att dem är frysta, och det är viktigt!

Auri sacra fames sa...

Tack för tipset! Ska kolla odla.nu.
(Vi brukar också ha frysta blandgrönsaker i frysen=) )