tisdag 14 juli 2009

Renoveringskonto + spartips

Jag har ett renoveringskonto där jag sätter in pengar varje månad. Pengarna används till alla våra projekt här hemma. Nu har jag börjat fundera på att dela upp detta i två konton.

1. Renoveringskonto, till uppbyggnad
2. Underhållskonto, till att sköta befintligt

Jag har tidigare skrivit att viss renovering borde kunna räknas som långsiktigt sparande och det är den uppdelningen jag vill göra. Samtidigt så måste ett hus alltid underhållas och då gäller det att det finns pengar till det vid behov.

Exempel:
Vi bygger ett garage vilket saknas i dagens läge. Då tar vi pengarna till uppbyggnaden från renoveringskontot. Garaget höjer värdet på boendet och är därför ett långsiktigt sparande. Om vi sedan bestämmer oss för att måla om garaget efter ett par år så tar vi pengar till färgen från underhållskontot då det inte tillför något nytt.

Det jag inte är överens med mig själv om är hur verktygen ska betalas. Själva köpet av ett verktyg är inget långsiktigt sparande då många verktyg slits ut, går sönder m.m. men om jag inte har pengar att köpa rätt verktyg och inte hittar några att låna så blir det ingen byggnation.

Visst skulle jag kunna börja spara på ett verktygskonto men det känns inte rätt. Alla verktyg slits inte ut snabbt och jag har redan samlat på mig en hel del. Det känns som att jag kommer komma till en punkt där jag egentligen inte behöver kompletera så mycket mer. Då finns risken att jag börjar investera i verktyg som är för fina och avancerade för att endast användas till det vi bygger. Jag får fundera vidare innan jag agerar så jag hittar ett sätt som passar oss.

Ett spartips för den som ska börja att köpa verktyg är att köpa en stor sats med billiga delar till borrmaskinen. Jag har köpt en på Netto och en större på Cheapy. Du får 100 tals olika borr m.m. för någon enstaka hundralapp. Kvalitén är sämre än om du skulle köpa dyrare satser men många av delarna behöver du endast använda någon enstaka gång (och en del använder du inte alls). Märker du att det är en eller flera delar som du använder mer så kompletterar du de delarna med lite bättre kvalité när de billiga slitits ut.

2 kommentarer:

Finanstips sa...

Smart med sparkonto. Fler borde ha det.

Så, hur mycket sparar du i detta per månad?

Auri sacra fames sa...

Det har varit olika summor som gått in på renoveringskontot. Lite beroende på vilket som varit det aktuella projektet och hur det sett ut med övriga kostnader.

Nu ligger summan mellan 1500-2000 kr per månad vilket är det lägsta sen vi köpte vårt boende. När det var som mest så var det runt 7500 kr månad men då gick det inte bara till grundmaterial och verktyg utan även vitvaror och lite IKEA möbler.

Pengarna sparas tyvärr inte särskilt länge då vi hela tiden haft nya projekt att ta tag i då vi gjort en totalrenovering på skalet vi köpte. (T.ex kök och badrum från grunden, saknades innan)