fredag 22 maj 2009

G+, eller?

Under hela året har jag känt att jag inte sparat tillräckligt med pengar långsiktigt. Idag satte jag mig ner för att räkna om det stämde.

Grundregeln är väl att den som vill lyckas ekonomiskt ska spara minst 10% av sin inkomst (30% vore kanon). Frågan är vilka saker jag kan räkna med. Efter att ha funderat ett tag valde jag att ta med de saker jag redovisar varje månad när jag gör ett inlägg om ekonomisk översikt dvs.
-Amortering huslån
-Amortering CSN
-Insättning Aktiedirekt
-Sparande till mitt kriskonto (Används bara i yttersta nödfall)
-Privat pensionssparande

Om jag räknar med allt detta så ligger mitt långsiktiga sparande på ca 13% av min månadslön under de första månaderna detta året. Sen är frågan om jag kan räkna på detta sätt. Mitt kriskonto kommer att användas om jag hamnar i en kris så har jag otur så måste jag kanske använda de pengarna om ett år. Samtidigt räknar jag inte med vår gemensamma buffert som vi jobbar med att öka varje månad.

Eftersom jag kan ställa upp uträkningen som jag själv vill så kan jag påverka resultatet åt båda hållen. Är det någon som har facit på detta? Vad kan jag räkna som långsiktigt sparande och vad kan jag inte ta med?

Förutom ovanstående saker så funderade jag på även på pengarna jag renoverar för och bygger nytt (borde öka värdet på vårt boende) men jag valde att inte ta med det då en del är underhåll. Ett annat skäl till att jag aldrig tagit upp värdet på boendet är att det inte känns som att vi kommer sälja det någonsin. Det gör att det enda som blir intressant är boendekostnad och storleken på lån. Tänker jag rätt?

3 kommentarer:

minna sa...

mitt buffert konto ingår inte i mitt långsiktiga sparplan...

Per Penning sa...

Bara du kan avgöra vilket som är rätt beräkningsgrund för dig. De poster du har med i långsiktigt sparande är absolut rätt, tycker jag.

Själv har jag med amortering, aktie- och fondspar enbart i mitt långsiktiga sparande.

Renovering och dylikt hade jag inte tagit med. Jag värderar vårt hus till taxeringsvärdet delat med 0.75 som en schablon och uppdaterar den enbart om taxeringsvärdet ändras.

Anonym sa...

Babylon-boken skriver att 10% går till långsiktigt sparande, 20% går till avbetalningar och 70% till levene.
Buffern är som du säger lite lurig.