måndag 10 augusti 2009

När vi ökade amorteringen

Under denna våren valde vi att öka vår amorteringstakt och ökade därför månadsavbetalningarna till 2900 kr istället för tidigare 1500 kr. Genom att ha 1400 kr mindre att leva på varje månad så kommer vi minska nästa års ränteinbetalningar med 235 kr eller ca 19,60 kr/månad. Värdelöst eller? 20 kr per månad gör ingen större skillnad och då skulle vi må mycket bättre om vi skulle ha de extra 1400 kronorna per månad. Det är nu jag måste räkna på ränta-på-ränta effekten när det gäller lån.

Mina uträkningar baseras på att årsskiftet var nu i början av augusti och jag har räknat på att amorteringarna sker i en klump innan årsskiftet. Vårt lån är på 613 300 kr och uträkningarna baseras på en ränta på 2%.

Beslutet att höja amorteringstakten var ganska lätt. Jag vill spara mer och eftersom extra amortering sänker månadskostnaden så ger det oss ytterligare möjlighet att spara. Frågan är hur mycket vi sparar.

Klarar vi hålla nuvarande amorteringstakt så är vi av med bostadslånet år 2026. Då har vi sparat 35 986 kr på att vi ökade amorteringen. Fortfarande inga jättelika summor men det går att göra mycket kul för de pengarna.

Egentligen sparar vi mer. Hade vi amorterat 1500 kr/månad istället så hade vi fortfarande haft över 300 000 kvar i lån år 2026. De här lånen hade vi fått betala på fram till år 2043 för att bli skuldfria. (Då är jag 63 år gammal)

Räknar jag på detta viset så sparar vi 70 567 kr på att vi ökade amorteringen med 1400 kr/månad. Nu börjar väl de flesta att tycka att detta börjar bli en ganska stor summa och då vill jag bara lägga till ett par saker:

+ Uträkningen är baserad på en snittränta på 2% de närmaste 34 åren vilket iaf jag tycker är väldigt lågt räknat.

+ Avbetalningarna sker vart tredje månad vilket gör att summan vi sparar egentligen ökar. (Ökar även svårigheten att räkna ut, därför jag räknat på helår)

+ Lyckas vi bara hålla amorteringstakten de första åren så kommer det kanske finnas möjlighet att öka amorteringarna ännu en gång vilket skulle öka besparingen ännu mer.

- Jag har inte räknat med hur det kommer ändra sig om vi istället hade lagt in de extra 1400 kronorna på ett högräntekonto.

Beslutet att öka amorteringen känns fortfarande som ekonomisk riktigt och fördelaktigt.

1 kommentar:

minna sa...

om om det värsta händer så har ni en extra buffert i huset! Tänk den dagen ert boende är betalt!! Jag tycker absolut att du gör rätt!! Den dagen lånet är betalt kommer du säkert att tänka , tänk om vi inte hade extra amorterat!