måndag 15 februari 2010

Så får du pengarna att räcka


Jag har varit inne på detta ämnet tidigare men det är värt att nämna igen. Jag tillhör inte gruppen som kan motivera mig att lägga undan allt jag lyckas få över på lång sikt varje månad. Min förhoppning är egentligen likt en annan bloggares bloggrubrik nämligen att jag vill ha allt.

Att få allt är egentligen omöjligt men jag kan få mycket av det viktigaste för mina pengar. Nu pratar jag inte om det långsiktigt ekonomiska utan att få ut maximalt av de pengar jag har kvar efter att ha fört över de förutbestämda riksdalerna till aktiekonto, räntekonto m.m. Det jag är ute efter är att hitta en balans där jag kan spara samtidigt som jag kan spendera.

Något som känns bra är att jag fått in en rutin direkt efter varje månads överföringar och det är att ge ett par minuter till att fundera på vad jag vill använda mina spenderarpengar till just denna månad. Efter det går jag igenom om det är någon mindre resa, fest eller aktivitet jag vill utföra under närmaste året och lägger undan så mycket pengar jag kan av det som ska spenderas.

Detta är inget nytt utan jag har gjort det mer eller mindre sen jag tog startsteget från en ekonomiskt ovetande person ut mot den skrämmande ekonomiska verkligheten. Det roliga är att jag blir bättre och bättre på detta hela tiden.

Våren är späckad med utgifter:
Jag fyller 30 år, fest + släktbjudning, ca 7000 kr
Bowling, mat, dricka, taxiresor, inträde m.m. till helgen ca 1200 kr
Scandichelg, outnyttjad födelsedagspresent till min sambo (boende gratis genom vinst), ca 2000 kr m.m.

Det sköna är att jag sparat ihop nästan alla de pengar som kommer att gå åt till ovanstående aktiviteter. Samtidigt har jag sparat långsiktigt men även till andra saker på kortare sikt. Visst har jag fått försaka saker som restaurangbesök på lunchen, ny TV, m.m. men när jag tänker efter så känns det riktigt bra att jag lyckas att spara på lång sikt samtidigt som jag kan spendera och ha roligt. Det känns som att jag får allt!

2 kommentarer:

Ekonomitankar sa...

Grattis! Bra planerat, exakt så ska det vara.
Då sover man lugnt, det gör inget om frysen går sönder.
Fortsätt i den här stilen!

Auri sacra fames sa...

Tackar! Jag fortsätter=)