lördag 25 september 2010

PPM

En sak som jag känt att jag verkligen borde ta tag i är mitt PPM-val. Jag tillhörde inte de som inte valde alls när vi fick chansen men jag har inte varit inne och läst på om de olika fondalternativen förrän idag. Med tanke på att jag inte kunde knappt något om aktier och fonder när jag valde så kunde det gått värre.

AMF-aktiefond var valet jag gjorde och vilket enligt pensionsmyndighetens sida har gett mig 10% årlig avkastning sedan start. Värdet på fondportföljen är i dagsläget 76 628 kronor varav 31 189 kr är värdeförändring. En summa jag inte kan vara missnöjd med och vilket visar att en blind höna kan hitta ett korn. Trots godkänd avkastning så gjorde jag en omfördelning idag.

Nu är fördelningen:
AMF Aktiefond Sverige: 20%
Lannebo småbolag: 15%
Avanza Zero: 60%
Swedbank Robur Östeuropafond: 5%

Om mina val är bra för min framtida pension vet jag inte än. Jag håller tummarna, fortsätter att läsa på och kommer nog att göra fler byten och omfördelningar i framtiden.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hur gammal är du?

Jag har 72 000kr på mitt PPM konto. 30 år, har faktiskt aldrig bytt fond utan haft Didner& Gerge aktiefond hela tiden.

Har däremot aldrig haft så hög lön (kommunal arbetare)

Auri sacra fames sa...

Hej!
Jag är 30 år gammal precis som du =)

Min utveckling på PPM är långt ifrån fantastisk men då det finns fonder som gått ner med mer än 50% under samma tid så känner jag mig ändå nöjd med tanke på min passivitet.

Jag har ganska bra lön nu men jag har även ett par år i högskola (samt 7 månader med endast lite ströjobb direkt efter) och 10 månader i lumpen som borde dra ner det hela en del. Hade inte särskilt hög lön innan jag studerade heller.

Skulle du alternativt jag (eller förhoppningsvis båda) klara att få en 10% ökning på kapitalet per år så skulle vårt PPM sparande vara värt ca 2 miljoner när vi är 65 år gamla. Det vore ju ett trevligt tillskott=)