måndag 17 januari 2011

El precis som boränta

Ett givet samtal på arbetsluncherna nu är månadens elräkningar. Det jämförs och folk pratar om uppvärmningsalternativ som aldrig förr. 

Ett vanligt sätt att hantera bolån inom ekonomibloggvärlden är att ha lånen obundna med rörlig ränta. Sedan har räkningsmottagaren ett konto där det varje månad betalas in summan av amortering plus en ränta som ligger högre än i dagsläget (jag och min sambo betalar in en tolftedel av 5,5% av lånets storlek i årets början varje månad). Om och när räntorna sedan stiger så finns det pengar att ta av och det byggs upp en buffert för tuffa räntetider.

Vi gör likadant med vår el och räknar på en förbrukning som är en bit högre än vad verkligheten varit. När andra pratar om hur deras räkningar ställt till det i deras vardag så tänker jag på hur skönt det är att inte behöva bry sig, min månadsekonomi ser i stort sett likadan ut i augusti som i januari. Visst tycker jag det är tråkigt med höga räkningar då vårt buffertbygge saktas ner men vi förlorar ingen nattsömn p.g.a. elräkningarna iaf. Ett enkelt sätt att försäkra sig om att kunna betala sina elräkningar trots ett rörligt elpris vilket känns ekonomiskt vist.

1 kommentar:

Johan Olson sa...

Dags att protestera mot elpriset!

Det kan inte vara rimligt att det skall vara billigare att värma upp huset med värmeljus från Ikea än att köpa sin värmepump på el från ex.vis. Vattenfall!

Nej, nu räcker det!

Skriv under och uppmana andra att också skriva under El-pris upproret!

http://namninsamling.se/index.php?sida=2&nid=5193

/JO