fredag 11 december 2009

Räkneövning ger regel


En aktieportföljs risk minskar avsevärt när den innehåller 15 aktier. Efter det så minskar risken marginellt med fler aktier (har jag läst dvs. inte räknat själv). För att få denna avsevärda riskminskning så gäller det att det är en jämn fördelning på alla aktier.

100/15= 6,67 procent

För att hålla fördelning bör jag alltså se till att hålla jämn fördelning på mina innehav. Att följa detta helt och hållet skulle innebära en massa försäljningar och då skulle jag tappa procent i mina vinnare. Då det även går emot att köpa för att äga så kommer jag inte jobba med min portfölj på detta sätt.

Istället har jag valt att aldrig köpa mer än 5% av min aktieportföljs värde i en aktie. I skrivande stund är min aktieportfölj värd 50 046 kr (inkl kontantsaldo). Detta gör att inköpsvärdet på en aktie inte får överstiga 50046*0.05=2502 kr. (Behöver inte vara exakt på kronan men ungefär)

Nu har jag inte haft denna regel så länge att min portfölj följer den helt och hållet. Det största anskaffningsvärdet på en aktie i min portfölj är 4327 kronor i bolaget Lammhults Design. För att det ska motsvara 5% så måste jag få upp värdet till 86540 kr.

Minsta köpet jag gör är på 600 kr och det kräver att min portfölj blir värd 98540 kr vilket i sin tur gör att vi antagligen inte kommer få se något köp i t.ex. Lammhults Design under närmaste året. Jag kanske missar ett par storvinster med denna taktik men jag minskar även riskerna avsevärt då jag inte kommer att ösa in för mycket i en eventuell förlorare.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Tänk på att man betalar väldigt mycket i courtage , procentuellt, när man handlar för mindre belopp.

om du har courtage på 99kr och handöar aktier för 1000kr så betalar du 10% av ditt aktie köp i courtage, eller rättare sagt av den sammanlagda summan på 1099 så betalar du ca 9%, handlar du för 10000kr och har 99kr i courtage så blir courtage ca 1% av köpsumman....

Auri sacra fames sa...

Hej Anonym, har 9 kr i courtage på Aktiedirekt. Läs även:

http://milstolpe.blogspot.com/2009/10/bottenfiske.html

Så resonerar jag=) Rätt eller fel? Det får framtiden avgöra=)

Charlie sa...

Förutom antalet aktier gäller det att ha aktier inom olika branscher. Så brukar iaf jag resonera.

Charlie

Auri sacra fames sa...

Det låter sunt Charlie=)

J sa...

Varför vill du minimera risken?

Läste om en harvard-(tror jag)studie som visade att fler aktier inte nödvändigtvis ger lägre risk. Eleverna var i den tvungna att välja runt 25 aktier till sin portfölj, och det visade sig att i början valde de lågriskbolag som gav hela portföljen mkt låg risk. Men när dessa sedan tog slut var de tvungna att välja aktier med högre och högre risk vilket gav instabila portföljer.

Auri sacra fames sa...

Hej J!
Varför minimera risken? Vilken fråga=) Annars hade jag väl kunnat spela på lotto istället? =)

Genom mängden aktier så kan jag minska min totala risk även om jag tar en större risk i ett enskilt innehav (statistisk lära).

Förstår undersökningens resultat men nu handlar det inte bara om att minska risken utan hög avkastning med en låg risk.