onsdag 4 mars 2009

Bluffad i lågkonjunktur

Igår var det inne en herre på kontoret som jobbat hos oss för ett par år sedan. Han hade blivit varslad från sitt jobb under våren och sökt efter nya utmaningar. Han fick ett par erbjudanden omgående och valde det som passade hans familj bäst. Ett jobb som säljare med länet där vi bor i som område.

Glad över det nya jobbet så läste han inte igenom hela anställningsbeviset innan han skrev på. Inte heller såg han varningssignalerna när arbetsgivaren höll undan det papper som var ett tillägg till anställningen. Han såg väl bara det positiva i att få ett jobb under finanskrisen och började sälja. Enligt överenskommelse med arbetsgivaren så skulle han få sin första lön den 25 februari.

När han tittade på sitt konto så hade det kommit in 2100 kr i ersättning för bensin. Jag tittade igenom hans anställningsbevis och hittade saker som:
- Han var tvungen att göra ca 24 besök per dag för att få garantilönen på 10 000 kr.
- Säger han upp sig nu så får han betala 10 000 kr för utbildningskostnader. Denna utbildning var en 5 minuters instruktion enligt herren som jobbat hos oss.
- Bensinersättningen för kundbesök fick max vara för 5 mil på en dag. Många av kunderna återfinns längre bort än detta avstånd enkel väg

Jag vet inte om det är möjligt för arbetsgivaren att kräva honom på 10 000 kr om han säger upp sig. I vilket fall så får han vänta ett tag innan hans a-kassa kommer igång. Vi tittade på företagets bokslut och där hittade vi bara röda siffror samt ett huvudbolag som gick i konkurs under hösten.

Nu står han där med ett jobb som han inte tjänar några pengar på, utan a-kassa och ett hot om att få böta om han säger upp sig. Nu räcker det att hans arbetsgivare börjar krångla med arbetsgivarintyget så får han problem med den framtida a-kassan och det enda råd vi kunde ge honom var att kontakta en jurist.

Kom ihåg den här historien så fort du ska sätta din underskrift på något! Läs igenom noga, tänk efter och se till att du förstår allt innan du skriver på!

Inga kommentarer: