lördag 28 mars 2009

Earth Hour motstånd?

Idag är det Earth Hour och genom denna internationella kampanj så ber de hushåll och företag att släcka lyset och stänga av så många elektriska apparater som möjligt under 1 h. Detta är en kampanj som återkommer varje år under den sista lördagen i mars sen två år tillbaka.

Klockan 20.30 när det enligt kampanjen ska vara släckt så kommer lamporna fortfarande att lysa hos många. Många kommuner väljer att hålla sig utanför och de får stöd av många bloggare som hellre smutskastar kampanjen.

Med argument att värmeljus är större miljöbovar än glöd- eller lågenergilampor så väljer de att inte delta i kampanjen. Andra tycker inte att det hjälper med 1 h. Det absolut sämsta argumentet hörde jag på Mix Megapol:
- Tror de att vi kommer släcka ner när det är Robinson på TV?

Till skillnad från de belästa bloggarna och radiohycklarna som tror att de gör världen bättre genom att bekämpa denna kampanj så kommer jag och min sambo vara med helhjärtat. Trots att iaf bloggarna har bra exempel på vad som kan göras istället så tycker jag inte att den här kampanjen ska smutskastas.

De som tittat över sina kostnader vet att många bäckar små ger resultat. Jag tycker det är ett ypperligt tillfälle att visa omgivningen vart vi står och att det går att vara hemma utan att ha tänt i varje rum. Det går att spara in på el och jag använder hellre pengarna till annat.

Ikväll bjuder vi hem släkten på mat och dricka. Näst intill alla sladdar kommer vara utdragna och vi kommer att ha en trevlig fest i skenet av alla värmeljus.

3 kommentarer:

Sussi sa...

Em bra symbolisk handling för att öppna ögonen och tankarna. :)

Robert - 2k sa...

Själv håller jag släckt mellan 23 - 18 vintertid, VARJE DAG! Det ni! :)

Problemet är att vi kör kampanjen då folk i vanliga fall måste slå på sina apparater igen efter uppehållet och alla ska göra det samtidigt. Är detta verkligen bra för elproduktionen? Stressar man inte prylarna så här? Jag vet att när det går en propp i en byggnad så måste alla stänga av sina apparater för annars så går proppen igen när man sätter på strömmen, skiten klarar inte mängden el helt enkelt! Vi kanske får en större slutnota för det här än vi ville ha från första början :)

Jag kommer ihåg när folk uppmanades via tv (på den tiden det endast fanns 2 kanaler) att spola i toaletten samttidigt... det blev inte så bra på sina håll, haha! :)

Auri sacra fames sa...

Varför skulle alla spola? Kan inte tänka mig någon anledning till detta=)

Vi var inte med och chockade systemet då första lampan tändes framåt 23.00 och sen sattes vissa av apparaterna igång stegvis fram till 04.00=) Då var det dags att lägga sig och många av apparaterna stängdes av igen.