måndag 17 maj 2010

Bara skönt

Våren ger en riktigt skön känsla. Det är både ljusare och varmare vilket gör att iaf jag orkar så mycket mer. Det känns som att renoveringen har stått stilla ett tag och att jag inte fått så mycket gjort här hemma men det var innan vårorken dök över mig.

I helgen bytte jag vår söndriga duschkabin och vårt söndriga handfat. Under rådande renoveringsrus lyxade jag till och med till det med en ny badrumsblandare. Idag satte jag även upp kåpan över vår köksfläkt. Då vi bor i en gammal stuga med låg takhöjd var jag tvungen att såga av den och det har varit en arbetsuppgift som jag lagt undan sedan hösten 2008. Riktigt skönt att ha det gjort och det ska bli roligt att se vad min sambo säger när hon kommer hem (ska prova och inte säga något och se när hon upptäcker det, kan nog ta tid, jag tror hon har gett upp hoppet om att jag kommer att göra det någonsin).

Det var inte bara ett rus som gjorde att jag köpte en ny blandare. Jag hade faktiskt lite svårt att få ihop det och istället för att betala en rörmokare för att komma hit och fixa det så köpte jag en ny för strax över 800 kr (inklusive nya kopplingar) med pex-slangar. Då blir installationen ganska enkel och jag tror det till och med blev billigare än att ta hit hjälp för att sätta dit den gamla. (Det var inte blandaren på filmen som jag köpte)

8 kommentarer:

Anonym sa...

Inga försäkringar gäller vid vattenläckor om inte arbetet har utförts av certifieradd VVS kille.
MVH
NISSE

Auri sacra fames sa...

Hej Nisse!
Har du någon källa till det?

Som jag uppfattat det, efter efterforskningar på nätet, så kvittar det vem som gjort det, det viktiga är att det är gjort på rätt sätt. Däremot skulle jag kunna kräva pengar direkt av yrkesmannen.

Det finns gott om instruktioner på nätet så känns svårare att göra fel än rätt

Exempel:
http://www.gp.se/bostad/fixahemma/1.2735

Bara att fotografera allt man gör så att försäkringsbolagen kan göra en bedömning om olyckan skulle vara framme. Eller har jag fel? Länk?

Nyinstallation är däremot en annan sak...

nonhosonno sa...

Kanon, gott att få gjort saker som ligger och släpar.

Tror inte det är några problem att byta wc, blandare m.m. bara det utförs rätt, samt spara kvitton. Nödig kännedom har du ju :) Fota för säkerhetsskull fast tror inte det behövs, det är min uppfattning iallafall.

Anonym sa...

Auri sacra fames.
Lusläs dom finstilta villkoren hos försäkringsbolagen.
MVH
NISSE

Auri sacra fames sa...

Magnus Sundin som är ansvarig för skadereglering på försäkringsbolaget If berättar att If aldrig säger hur ett badrum ska byggas. Entreprenören ska lämna garanti på utfört jobb som är fackmannamässigt utfört. När en skada uppstår upptäcker man vid försäkringsbolaget hur det är byggt.
– Har man då intyg på att arbetet är utfört av en auktoriserad entreprenör ersätter vi skadan fullt ut, säger Magnus Sundin. Samma sak gäller om gör-det-självaren kan visa att han har utfört arbetet enligt gällande branschregler. T ex kan man ta bilder på jobbet under arbetets gång för att visa hur man har gått till väga.

– Min erfarenhet är att många gör-det-självare utför arbetet noggrannare än entreprenören, säger Magnus Sundin.

http://www.byggahus.se/artiklar/reglerna-att-bygga-badrum

Auri sacra fames sa...

Hej nonhosonno!
Verkligen skönt,tur att jag har en hel del på lager, så jag får uppleva det igen snart=)

Anonym sa...

Min erfarenhet av försäkringsbolag är allt är positivt så länge inga skador uppstår.Men så fort man får en skada och skall utnyttja försäkringen visar dom en annan sida.Hänvisar till finstilta paragrafer och värdeavräkning.Men jag kanske har haft otur att få fel skadereglerare.
MVH
NISSE

Auri sacra fames sa...

Ja det är nog sant Nisse, inget försäkringsbolag som vill betala när de känner att de har en chans att komma undan. Sen är det personligt dvs. det beror på vilken person man får då de flesta gör olika bedömningar även om de ska utgå från samma grund.

Just denna gång är jag inte särskilt orolig för skador då det är i ett badrum som jag byggt själv (förutom el, vatten och plastmatta). Jag vet att det tål vatten och om det börjar rinna på golvet så ordnar vinklarna så att det hamnar i ett avlopp. När det rinner till avloppet blir jag blöt om fötterna när jag ska borsta tänderna vilket gör att jag upptäcker det och kan åtgärda=)