onsdag 27 januari 2010

En billig tankeställare

Idag kom en kollega fram och sträckte fram sina händer och bad mig att välja. I den ena handen hade hon 50 kr och i den andra hade hon två trisslotter. Detta var en frivillig ersättning för att hon fått låna min bil till att köra hem ved.

Trots att mitt sunda förnuft skrek att det var fel så valde jag trisslotterna. Tankarna på att det kan vara en vinst trängde undan mina förnuftiga tankar och jag la in lotterna i boken Så här kan alla svenskar bli miljonärer (som jag precis fått tillbaka efter utlåning). De hamnade i början av kapitel 13 där jag kan läsa citatet:

"Alla kan bli rika på aktier bara man inte har för bråttom"
/Warren Buffett

Jag hade ett val på en möjlighet till en vinst som kan ligga på miljoner eller 50 säkra kronor och egentligen borde jag tagit pengarna (hade räknat det som tjänade kronor eftersom jag inte begärde något för att låna ut bilen). Visst kan det vara tillfälligt kul att skrapa men jag gillar ändå inte mitt val. Börjar jag resonera likadant och tränger undan det sunda förnuftet inom aktiehandel så krävs det en hel del tur för att nå långt i mina investeringar.

Det som är bra är att jag identifierade min felaktiga tankebana direkt och nu har jag förhoppningsvis lärt mig något av det . Nu är det väl bara att hoppas att jag kan hålla de osunda tankarna borta och köpa aktier utan förhoppningar på storvinster på kort tid utan med ett långt tidsperspektiv och ökande småvinster.

Hade jag stått på en bensinmack med 50 kr i handen så hade jag aldrig valt att köpa lotter för pengarna men nu får jag väl skrapa lotterna (jag vill ju inte sälja en present även om jag hade fått mina pengar då). Jag börjar med en ikväll och så tar jag den andra någon annan dag så att jag har hoppet om ett pengaregn lite längre.

Förövrigt var 50 kronor billigt för en tankeställare som jag hoppas har gjort mig lite visare i mina framtida investeringar.

5 kommentarer:

svenskmillionaire sa...

Hahaha, intressant! Jag tror att jag själv hade gjort samma val i det läget. Men jag har aldrig i hela mitt liv köpt lotter!! Och kommer aldrig att göra det heller! Varför gör man det i den situationen?

Anonym sa...

Själv brukar jag köpa en trisslott då och då.Bara för att se om fru fortuna skulle vara med mig.Inte för att chansen till vinst är särskilt stor,men man man kan alltid drömma.Pengarna går till stadskassan så dom kommer förhoppningsvis till nytta där.

Auri sacra fames sa...

Hej Svenskmillionaire!
Det är så med mänsklig påverkan, vissa saker triggar igång oss på ett sätt att vi blir näst intill chanslösa att stå emot. Det bästa är att väl att veta så mkt om påverkan själv som möjligt då vi utsätts för det dagligen, finns många exempel men t.ex. varför försäljaren alltid visar ett dyrare plagg först och sen backar tillbaka till ett billigare, eller visar det dyraste plagget först om han/hon vet att du ska köpa flera, varor med rabatterat pris, smakprov i butik m.m.

Hej Anonym!
Till en viss del så kan jag hålla med om att "hålla drömmen vid liv" men chanserna är så små att det egentligen är bättre att spara och investera om man har ett mål som innefattar ekonomisk förbättring, oberoende eller säkerhet. Sen kan man spela med ett nöjesperspektiv men då föredrar jag många spel framför trisslotter som t.ex. odds, stryktips eller poker.

Auri sacra fames sa...

och hur gick det med trisslotterna??? Naturligtvis ingen vinst!!!

Anonym sa...

Hej. Intressant. Tycker nog inte att du gjorde fel. Trots allt valde du ett litet spänningsmoment i vardagen.
Som att spela på enarmade banditen i på Casino Cosmopol, vilket man aldig bör göra, men OM man får för sig att göra ett drag ska man välja det dyrare alternativet (där alla banditers bonus kopplas ihop) och då chansen (minimal) finns för supervinsten och inte de futtiga småvinsterna som en enskild maskin kan ge.