måndag 12 december 2011

Ny bil köpt, varningslampa tänd efter 4 dagar

En "ny" bil till min sambo var målet med söndagens utflykt för 8 dagar sedan. Vi har provkört flera olika bilmodeller men min sambo fastnade för Citroen C3 och nu fanns det en som väntade på oss. Bilfirmans säljare öppnade upp trots att det var stängt (dagen efter deras firmafest) och det kändes inte som att vi skulle behöva åka i onödan. Prisförhandlingarna var klara och vi hade sagt att vi tar den om allt stämmer.

Mina bilkunskaper är begränsade men jag gick igenom bilen och hittade inte så mycket att anmärka på, det var ju en ändå en begagnad bil. Jag drog kortet och vi blev 45.000 kr fattigare och vi tog en bil var och åkte hemåt. Min sambo var riktigt nöjd med sin bil fram till onsdagen då den varnade för att kylarvattnet var alldeles för varmt.

Försäkringsbolaget kontaktades och de skickade ut en kille som kollade då min sambo var 7 mil från vårt hem. Lampan lös men kylarvattnet var inte för varmt? Efter det vågade hon iaf ta bil hem och jag skrev en reklamationsanmälan till bilhandlaren samtidigt som jag hänvisade konsumentköplagen och sexmånadersregeln.

Dagen efter ringde säljaren upp mig och berättade att vi kunna göra en felkontroll på en verkstad i hemstaden men om det skulle bli alldeles för dyrt att laga den på denna verkstad så skulle vi bli tvungna att köra den till honom (15 mil). Snällt av honom då han skulle kunna begära att vi kör ner den till honom direkt.

I helgen blev det plusgrader igen och då slutade varningslampan att lysa och problemet visade sig vara väderrelaterat. Vi ska ändå lämna in bilen, felet är inte så stort (antagligen en givare som måste bytas) men det måste fixas, annars ser vi inte om det blir en riktig varning när det är minusgrader.

Förhoppningsvis slipper vi krångel ett tag efter det även om många varnar för franska bilar. Det var i vilket fall mycket bil för pengarna och den har billiga servicekostnader, skatt på under 1000 kr per år samtidigt som den inte drar så mycket bensin. Om ett par år vet vi om det var en godkänd bilaffär.

9 kommentarer:

Kampen mot index sa...

Usch, hoppas att det inte är ett måndagsexemplar.

Anonym sa...

Citroen är inte kända för att ha bra electronik.Överlag har franska bilar konstiga tekniska lösningar.

Växjöinvesteraren sa...

Ja franska bilar och elektronik har jag verkligen ingen bra erfarenhet av. :(

Anonym sa...

Byt till WV Golf
hälsar/föreslår
Rune

Auri sacra fames sa...

Hej Kampen mot index!
Det hoppas jag verkligen, har haft hyfsad tur med tidigare bilköp (godkända bilaffärer)och hoppas på att fortsätta med det utan att lyckas komma över ett måndagsexemplar =)

Auri sacra fames sa...

Hej Anonym!
Jag hoppas att Citroen C3 skiljer sig lite från mängden då den verkade lätt att jobba med enligt tidigare samtal med verkstaden, den stora servicen inklusive alla rembyten kostar under 5000 kr för att den är så lätt att jobba med... (men vad vet jag=)

Auri sacra fames sa...

Hej Växjöinvesteraren! Det lät tråkigt, får åter igen förlita mig på turen så att jag inte skriver samma sak om ett år =)

Auri sacra fames sa...

Hej Rune!
Ett bilbyte är inte aktuellt just nu och en Golf med samma standard (-04, 7000 mil, klimatanläggning, nya vinterdäck m.m.) landar nog på ca 70 000 kr vilket var lite mer pengar än vad vi kände att vi kunde lägga på en bil just nu men tack för tipset.

Auri sacra fames sa...

Just det, en uppdatering vore väl kanske på plats =)

Efter ett par dagar på verkstaden med diverse felsökningar så visade det sig att det var något i katalysatorn som krånglade vilket gjorde att grenröret blev för varmt ibland som i sin tur gjorde att motortemperaturslampan reagerade.

Felet fixat nu iaf genom en utbytt del. Kostnaden har jag ingen aning om då räkningen skickades direkt till bilfirman och det känns skönt att vi fick en gratis felsökning nu när bilen är tillbaka=)