tisdag 27 januari 2009

Kostnadsminskande miljöbesparing

Under en lång tid har jag funderat på att köpa avfallspåsar och sluta köpa plastpåsar i butik. Idag köpte vi 2 rullar med avfallspåsar på Överskottsbolaget för 10 kr. På varje rulle var det 35 stycken påsar på 20 liter styck. En vanlig plastpåse som vi köpt när vi handlat mat tidigare är på vad jag uppskattar till 40 liter. (dubbelt så stor). De här påsarna har vi tidigare använt till att slänga sopor i.

Vi fyller upp ca 20 liter sopor om dagen men för att visa prisskillnaden räknar jag på 100 liter och på att en vanlig matpåse kostar 1,5 kr så motsvarar det:
Plastpåse: 3,75 kr för 100 liter
Avfallspåse: 0,71 kr för 100 liter
En väldigt tydlig skillnad på pris!

För att sluta köpa plastpåsar så måste vi investera i en matkasse. Säg att vi skulle köpa den tygkasse som är gjord av ekologisk och rättvisemärkt bomull som COOP säljer. Den kostar 39 kronor och säljs i butikerna. Vi skulle spara in den investeringen på 64 dagar.

Nu måste vi nog köpa minst 3 stycken men det skulle vi ändå spara in på lite mer än ett halvår. Användningen av avfallspåsar till soporna skonar även miljön så vi får se till att köpa tygpåsar snart!

Inga kommentarer: