söndag 22 februari 2009

Fuck off-konto

I fredags var jag ute hos en kund och vi åt lunch tillsammans. Vi pratade om den 28 mars (Earth Hour) och vad de skulle innebära för kunden att ansluta till detta. Samtalet gick vidare och vi halkade in på kostnader och privatekonomi.

Då berättade han att han snart var framme vid sitt privatekonomiska mål. Ett konto där han har 3 månadslöner. Många kallar det konto ett buffertkonto men han kallade detta för ett fuck off-konto. Jag bad naturligtvis honom att berätta varför han döpt kontot till detta.

Han berättade att han lyssnat på ett radioprogram där någon berättat att alla borde ha ett fuck off-konto. Om situationen på arbetsplatsen skulle bli ohållbar för han eller hans fru så kan den drabbade ge arbetsgivaren fingret och säga upp sig. Sen har de en buffert som räcker fram tills de får a-kassa utifall att de inte hittar ett annat jobb.

Jag förstår att han hittade sin motivation till att spara genom detta för han har haft lite otur på en tidigare arbetsplats. Själv skulle jag nog inte döpa ett konto till samma namn men jag tror att alla måste hitta sin egen motivationskälla till att spara och tyckte att det var ett nytt sätt att tänka.

3 kommentarer:

Robert - 2k sa...

Inom skivindustrin har ju detta hetat "DraÅtHelvetePengar", dvs när en artist har tjänat så pass mycket att denne kan just be direktörer och managers att dra åt helvete och sedan börja skriva sina egna låtar (och därefter sjunka som en sten iofs) :)

Själv skulle jag sätta en gräns på runt några miljoner kr som gräns på mitt fuck off-konto, även om jag givetvis har mage nog att säga fuck off även med betydligt mindre pengar i spargrisen. Men man ska aldrig bränna några broar, de går inte alltid att reparera med några pengar alls :)

minna sa...

Bra namn! Jag ska också skaffa ett fuckoff konto. Dock med minst en mille på=)

Auri sacra fames sa...

Hej!
Jag tror att kunden sparade för att kunna bryta om motparten (arbetsgivaren) brände bron. Så då krävs det inte mer än att han klarar sig.

Jag kan iofs hålla med om att det är lättare att visa fingret i denna situation med ett par miljoner på kontot istället för med tre månadslöner=)