fredag 16 april 2010

4020! Du tvingar mig att spendera!!!

Det har varit riktigt dåligt med blogginlägg på senaste tiden. Tittar jag i bloggarkivet så publicerade jag över 60 inlägg i april 2009. Detta årets april har endast bjudit på två stycken skrivningar. Jag tänker inte ursäkta mig, ibland går det inte att spara om inte tiden spenderas på just sparande framför datortid.

De få inläggen detta april har bl.a. att göra med att jag numera har 4 motorfordon att sköta om (2 bilar, 1 eu-moped och en båtmotor). Att byta däck, olja, luftfilter m.m. tar lång tid för en person som egentligen inte kan någonting om fordonsmekanik. Trots instruktionsfilmer via internet och instruktionsböcker så har jag fortfarande t.ex. inte lyckats byta transmissionsoljan (växellådans olja) på mopeden. Jag skulle behöva en kunnig person i fordonslära som visar mig hur allt ska gå till och hur jag ska göra för att spara genom att göra själv. Som tur är så måste jag bara lära mig allt en gång och sen tar det förhoppningsvis inte så lång tid.

Genom att lägga tid på att försöka själv så lär jag mig. Det har funnits stunder när jag stannar till och funderat på hur mycket tid jag lägger mig på att lära mig olika saker. Ändå känner jag att jag absolut inte lägger ner tillräckligt med tid på att lära mig om investeringar och de olika företag som jag kan skaffa mig ett litet ägande i. När jag t.ex. läser om Cedric "Zed" Jirsell som lägger grymt mycket mer timmar än mig på att lära sig samtidigt som han sparar nästan lika mycket som jag, till sin aktiedepå, per månad trots att han är student.

När jag var student så slösade jag upp de pengar som mina föräldrar sparat ihop i fonder. Det var inga stora summor men det var år 2001 och de hade nog hunnit växa lite om jag lämnat fonderna utanför mitt spenderande. Jag ångrar inte den tiden då jag hade riktigt kul men visst finns det en del av mig som undrar hur det hade varit om jag börjat tänka ekonomiskt tidigare i livet. I dagens läge så har jag ändå omprioriterat och verkligen tänkt över vilka saker jag uppskattar mest vilket har gjort att jag lever mitt liv på ett annorlunda sätt.

Nu har jag kommit så långt att jag t.o.m. ändrat mina val åt andra hållet och släppt på sparsamheten allt eftersom min sambos examen närmar sig. Jag har mer pengar nu än jag någonsin haft tidigare och det känns bra även om det är mycket "luftpengar" (öronmärkta för en framtida kostnad) och egentligen inte mycket pengar alls. Saker kommer att ändra sig och när hon får jobb så slutar jag t.ex. att betala hennes telefonräkning som motsvarar ungefär 15% av mitt långsiktiga aktiesparande per månad. Det är inte det enda jag betalar och snart kommer jag att få göra ett val. Ska jag spendera mer, spara mer eller hitta en medelväg där jag lägger mer pengar på båda sakerna.

Det är en sak att spendera på en engångskostnad men jag ogillar verkligen att binda upp mig. Min nuvarande internetuppkoppling är verkligen inte snabb (mobilt bredband) men den räcker till att skriva och läsa. Om jag ska ge mig på att titta på videoklipp så tar det bra mycket längre tid i anspråk än speltiden då datorn måste tänka. Detta abonnemang kostar oss bara 99 kr månad men samtidigt känner jag att detta är ett slöseri på tid. Framför mig har jag ett erbjudande (erbjudandet ligger framför min uppdruckna vinflaska som förklarar eventuella stavfel och skumma textuppbyggnader i detta inlägg) som ger mig en snabbare uppkoppling, två fria månader men även 18 månaders bindningstid och 3 månaders uppsägningstid.

Många har ekonomibloggare har länkat till 4020.s sida Börsdata men jag förstår inte att inte fler länkar till sidan Money & Investment movies. En sida full av kunskap där du genom videoklipp kan suga åt sig information. En bra sida för oss som inte har tid att läsa investeringsböcker varje månad. Själv har jag inte lagt den tid jag borde på denna sida då min internetuppkoppling tvingar mig att spendera bufferttid under tiden filmerna spelas. Nu känner jag mig nästan tvungen att uppgradera till ett snabbare mobilt bredband vilket ger mig en ökad kostnad. Som tur är så kan denna kostnad även ge mig mer kunskap vilket är en bra investering för framtiden. Så istället för att skälla på dig för att du ökar min kostnadsbild så tackar jag dig för all den tid du lägger ner på dina sidor George!

(Om det är för att att 40George20 inte har en banner till kunskapsdatabasen som vi alla har nytta av så får du gärna använda min egendesignade banner när du länkar till Money & Investment movies! från din blogg)

investeringsfilmer
Grå bakgrund

money & investment movies
Vit bakgrund

2 kommentarer:

40procent 20år sa...

Tack för det! Kul att någon har nytta av filmsamlingen.

Nu använder jag din bild och det syns tydligt att det är "Movies" :)

mvh
4020

Auri sacra fames sa...

Vad roligt=) Såg länkarna till min bildsida också, tack! =)