måndag 16 juli 2012

Kostsamma grävtag

Igår ställde grävmaskinföraren sin grävmaskin på plats för att göra markarbetet för stall, hage och en del av övriga tomten. Det ska bli sjukt kul att se hur tomten växer fram även om jag har ont i magen över kostnaden.

Likt andra yrkesmän som tittat på arbetet så var det omöjligt att få ur honom ett ungefärligt totalpris då det inte går att veta hur det ser ut under ytan. Vi har även gott om stubbar och sten som syns vilket jag tror gör det till ett lite mer avancerat arbete än en vanlig tomt.

Lite går det ju ändå att räkna själv då dagkostnaden är 850*1,25*8=8500 kr per dag Sedan tillkommer det grus och matjord men det är ingen stor procent av totalbeloppet. Ska bli väldigt intressant att komma hem från jobbet för att se hur mycket en dags arbete har ändrat utseendet.(Detta skrevs på söndag kväll och eftersom att han börjar jobba innan mig kommer jag se starten på grävningen redan innan jag åker och jobbar. Två veckor kvar till semestern, undrar om jag får bättre väder än de som semestrar nu?)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

6 kommentarer:

nonhosonno sa...

Usch då det var ett saftigt dagspris, skönt att få det gjort klart, men otäckt när det kostar sådana summor.

Auri sacra fames sa...

Precis... Nu är vi inne på fjärde grävdagen och grävaren har insett att vi är stenrika. Han har aldrig varit med om tomt med så mycket sten (vilket faktiskt förhindrar tjälskjutningar då avrinningen är bra) och han kallar det sitt svåraste grävprojekt i karriären. Det säger en del trots att han är två år yngre än mig.

Tomten håller på att växa fram riktigt bra. Det blir faktiskt bättre än jag någonsin kunnat tänka mig och eftersom vi lagt till lite uppgifter på vägen så tror jag inte vi är klara förrän tidigast onsdag.

Tror detta grävarbete motsvarar ungefär 60-65% av tomten men man blir sugen på att göra resten snart då det fortfarande är naturtomt...

minna sa...

vad kul! Är själv orolig över min tomt, det vill säga den dagen vi ska bygga hus...lär inte bli billigt=(

t0bb3 sa...

Är stallet synonomt med framtida utgifter för hästar och drift eller ska ni hyra ut någon stallplats för att gå jämt upp?

Auri sacra fames sa...

Minna:
En tomt är verkligen inte billigt att fixa men det är inte helt fel att se det växa fram. Tycker själv att det är bäst att lägga pengarna på mark och sen kan man både flytta runt sådant som växer naturligt och ta skott och liknande från andra så att det inte blir så dyrt att få ordning ovanför mark.

T0bb3:
Kostnaden för en häst fanns redan då min sambo haft en sen barnsben och som har hyrts in på en stallplats.

Hennes mormor (som tyvärr inte har hälsa nog att rida längre) överlät en stallbyggnad för två hästar som vi ska flytta till vår tomt mot att vi tar över skötsel och kostnaden för hennes häst livet ut.

Lever hästen 2 år = bra affär för oss, lever hästen 10 år=bra affär för mormor (om man tittar på det ur ett affärsmässigt perspektiv).
Förhoppningsvis blir det bra för alla.

Det ska finnas en medryttare per häst så att vi får kostnaden för en häst totalt och målet är tidsbesparing för min sambo (som redan har jobbet på annan plats) utan att vår totala kostnadsbild ska öka. Blir nog så att vi får en något dyrare månadskostnad till en början men att vi får amortera ner en del för att få en lite lägre månadskostnad.

När vi är klara har vi ju dock gått från en naturtomt till en tomt som är fixad till stor del med två extra byggnader vilket måste vara värt något vid en eventuell försäljning.

Det är inte svårt att tänka om hagen till en tomt för ett hus (kanske till och med finaste placeringen)och jag känner verkligen att en köpare skulle se det framför sig om vi skulle vilja sälja någon gång.

t0bb3 sa...

Ja, stall och möjlighet till hage är väl värt en hel del för hästmänniskor vid en försäljning så det är nog helt klart en bra "investering" som kommer till nytta redan före en ev. framtida försäljning :)