torsdag 19 mars 2009

Värdefullt med oliktänkade

Igår pratade jag med en vän som jag inte har pratat med på ett tag. Han hade fullt upp och hade dragit igång ett husbyggarprojekt vilket gjorde att vi halkade i på de vanliga ekonomidiskussionerna angående lån och kostnader.

Skillnaden mellan den här killen och den stora massan som jag pratar mest med är att vi nästan aldrig tänker lika. Det är helt otroligt att vi har tyckt lika om så få saker under de 18 år som jag känt honom.

Det är egentligen på senare år som jag verkligen har märkt hur viktigt det är att inte bara få medhåll på det jag tror. Om jag blir tveksam så måste jag t.ex. ta reda på ytterligare information och det gör att mina beslut får ett bättre underlag.

Det roliga är att han bevisligen gör bra affärer precis som jag tror att hans far gjort i flera år. Han var helt övertygad om att det bästa sättet att utnyttja den låga räntan var att binda den på 10 år och se till att få under 4% ränta. När jag frågade hur han skulle få under 4% så berättade han att han kommer lösa detta genom att knyta upp sig med ett visst pensionssparande under låneperioden.

Helt annorlunda än min plan på 1-2 år och avslutat privat pensionssparande vilket gör mig tveksam. Skälet till min tveksamhet grundar sig även i att vi båda tror lika angående räntan när den börjar gå upp igen. Båda tror att det kommer att gå fort uppåt och att det eventuellt kan landa på en högre ränta än innan den började sjunka. Frågan är hur scenariot jag tänker mig ska utnyttjas på bästa sätt? Sen kan jag inte veta om jag har rätt i mitt scenario vilket gör det extra svårt. Jag får helt enkelt fundera vidare.

2 kommentarer:

minna sa...

Har du avslutat din pensionssparande? Vad har du gjort istället då?

Auri sacra fames sa...

Jag har inte avslutat det än men jag har planerat det länge...

-Jag har en ganska fördelaktig procent på tjänstepension som placeras i fonder.
-Jag vill inte betala mer än nödvändigt för förvaltning då jag känner att jag kan göra det arbetet själv.
- Jag vill ha möjlighet att komma åt pengarna om jag t.ex. behöver startkapital för en eventuell företagsstart i framtiden.

Om jag inte minns helt fel så har jag läst att insättningsgarantin inte gäller för de här fonderna. (Inte än iaf, skulle väl diskuteras på EU nivå under våren)men jag kan ha fel i det.

Naturligtvis så kan det kännas dumt eftersom jag missar % som jag får tillbaka på skatten men det är frågan hur länge den finns kvar.

http://di.se/Nyheter/?page=/Avdelningar/Artikel.aspx%3FArticleID%3D2008%5C07%5C14%5C292158%26sectionid%3DDinapengar