måndag 20 april 2009

Ett annat sätt att tänka

Visst är det annorlunda att hålla t.ex. 5.000 kr i handen istället för att se siffrorna på en datorskärm. När vi inte kan hålla i pengarna så tappar många människor sitt omdöme och spelar bort pengar på spelsidor och förköper sig med kreditkort.

Min far har ett annorlunda tankesätt när det gäller pengars värde vilket skulle kunna vara nyttigt för många att ta efter. Jag kommer ihåg flera situationer från min tidiga tonårsperiod då vi diskuterade inköp.

Tid är pengar är ett vanligt uttryck och så räknar verkligen min far. Han tittar på behov, vad får vi för nytta av varan osv. Sen räknar han hur länge han måste jobba för att tjäna motsvarande summa. Efter det är det bara att jämföra. Är det värt att jobba i en tredjedels månad för att få denna vara? Ibland blir svaret absolut, ibland så känns det verkligen inte värt det.

Som Ni säkert kan urskilja ur texten så har även jag tagit del av detta sätt att tänka men jag har bara det som en liten del av beslutsunderlaget medans min far har detta som starkaste grund inför de flesta av hans köp.

3 kommentarer:

Per Penning sa...

En begåvad far, onekligen. :)

minna sa...

japp, håller med=)

Auri sacra fames sa...

Här försöker jag att hitta en väg till att bli ekonomiskt vis och så kommer jag på att vissa svar funnits på andra sidan matbordet under hela min ungdom.

Det är väl det som är anledningen till att öronen växer hela livet, du kan aldrig bli bra nog på att lyssna på det som sägs av människorna kring dig=)