måndag 15 mars 2010

Likviditet, tankar, vändningen, handel och 110 000 kr köpaction!!!

Likviditet...
På senare tid har jag haft svårt att hitta köp som känns bra. Detta har gjort att min likviditetsprocent kommit över 10% vilket inte varit särskilt vanligt i min depåhistoria. Jag har gett upp tanken på att pricka in tillfälliga bottennoteringar på börsen men hittar jag inga köp så ökar kontantsaldot automatiskt. Tidigare har jag ofta haft flera köpalternativ som jag spekulerat mellan innan jag fått in pengar på depån.

Tankar...
På ett sätt är det lite tråkigt att den "lätta" aktietiden är över för denna gång. Jag tycker att det är jobbigt att handla när jag ser kurserna från årsskiftet 2009/2010. Samtidigt som att det känns som att det kommer ta många år tills det blir en likadan rea på aktiemarknaden så vet jag att det går att hitta väldigt lönsamma köp nu och i framtiden. Det känns ändå som att det kommer att bli mycket svårare och när jag tittar i backspegeln så känns det nästan som att det hade varit en större prestation att hitta aktier som inte skulle rusa uppåt vid köp under första månaden år 2009.

Vändningen...
Idag blev det ändå ett köp och det var efter att ha läst ett inlägg som heter Inga känslor! Någonsin! på Fundamentalanalysbloggen. När jag läste detta inlägg märkte jag att mina känslor börjat styra i aktiehandeln. Eftersom jag lyckats pricka in ett par bottennoteringar på mina köp så har jag inte ökat i aktien trots att det känts som att jag fortfarande hade kunnat köpa på reapris. Jag har inte gjort ett enda köp under hela min aktiekarriär som inte varit i ett nytt företag eller som har snittat ner kursen på ett tidigare köp, inte förrän idag.

Handel...
Idag fyllde jag på mitt ägande i företaget Biotage. Tidigare köpkurs var på 6,25 och idag köpte jag på kursen 6,90 och snittade upp min köpkurs. Motivationen är densamma som vid tidigare köp även om det kostade lite mer idag. Det kändes som att jag bröt en mental spärr och i skrivande stund känns det viktigare än när jag köpte. Under kvällen besökte jag min Nordnetdepå där min tjänstepensionspengar förts över från SEB. Jag var inte beredd på att detta skulle ske redan nu och nu har jag över 110 000 kronor som jag ska bygga min egen pensionsfond med.

Action...
Jag gillar verkligen inte att vara 100% likvid i min pensionsdepå och jag kommer inte att vänta på att det kommer en tillfällig botten. De mesta kommer att handlas upp i veckan och trots att jag inte trodde att pengarna skulle komma redan nu så har jag lagt en hel del tankeverksamhet på hur jag ska bygga fonden. I veckan blir det köpaction!!!

1 kommentar:

Auri sacra fames sa...

Nu har jag lagt in köpodrar på över 80 000 kr på andelar mellan 2,6% - 10,5% i 16 olika företag inför morgondagens handel. Det blir spännande att se vilka som går igenom.

Lite annorlunda tillvägagångssätt gentemot min långsiktiga portfölj på Aktiedirekt.

Företagen som jag vill ha som grund i min pensionsfond är:
HM, Nibe, Nokia, Peab, SSAB, Öresund, AstraZeneca, Investor, Ratos, Clas Ohlsson, Boliden, SCA, Telia, Firefly, Transatlantic och Tricorona.

Imorgon kväll vet vi hur handeln gick...