lördag 27 november 2010

Varma fötter ger lägre räkningskostnad

Nu börjar det bli kallt i hela landet och bor man som vi, i en gammal sommarstuga på plintar, så blir det även ganska svalt inomhus. I efterhand ångrar jag att vi inte bröt upp vårt sovrumsgolv och isolerade det när vi renoverade. Då trodde jag att jag skulle kunna lösa det underifrån i efterhand men det visade sig vara för trångt för att krypa in.

Det är bara 10 cm isolering i väggar och övriga golv och med tanke på att att vi har eluppvärmning så låter det väldigt dyrt men det är inte så farligt. Ytan som ska värmas upp är inte så stor och innan det blir minusgrader så räcker det med vår luft/luft-pump.

När det blir minusgrader sätter vi på oljeelementet i badrummet på minsta möjliga effekt (ca 16 grader). Nu när temperaturen går under -10 grader så har vi ett element som vi tar fram och som kopplas in direkt i ett vägguttag. Det sätter vi i andra änden av huset från luft/luft-pumpen.

Jag har en termometer hängande här hemma och nu visar 15 grader varmt och vi fryser inte. Hemligheten ligger i inomhustofflor och håller du fötterna varma så krävs det inte så mycket värme. Blir det kallare än -15 grader så tappar pumpen mycket effekt och då får vi nog vrida upp våra två element och överväga att knäppa på elementet i sovrummet (skönt att sova i kyla men det är som skrivet ingen isolering i golvet vilket gör det till det absolut kallaste rummet).

Vi har två element till men de kommer vi förhoppningsvis att klara oss utan. Förra vintern gjorde att vi lämnade de lågförbrukande hushållen och hamnade strax över enligt elbolagens tariffer. Den här vintern ska vi ligga kvar bland de låga genom sänkt inomhustemperatur.

Om någon skulle frysa när de är på besök så går det alltid att tända ett värmeljus eller två.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Du har inte tänkt på att installera en ved kamin.Om du bor på landet borde det finnas skog ägare som är intresserade av att få lövväxten i sina skogar bortröjda.Jag har några bekanta som får sitt behov av ved gratis på detta sätt.
Hälsningar
NISSE

Auri sacra fames sa...

Hej Nisse!
Ved finns på landet och även jag har en hel del växande på vår tomt.

Tanken med kamin har slagit mig och jag har till och med ett bygglov på en kamin men...

Vårt hus är tyvärr för litet och vi måste bestämma oss. Om vi ska bygga ut så kommer den delen av byggnaden att bli högre än nuvarande del. Då blir det fel med tanke på att jag får dra om skorstenen (1500 kr/meter billigast för raka rör, ska det böjas så blir det dyrare). Bygger vi ut så vore det även fint att göra en ordentligt murad konstruktion vilket gör att kaminen skulle flyttas helt.

Bygga ut vore det absolut billigaste alternativet men samtidigt är det inte riktigt kul att bygga ut vår byggnad då grundstommen är byggd på 50-talet (vårt sovrum) och sedan påbyggt i två omgångar. De som har byggt detta har inte varit överdrivet kunniga inom byggnation och trots att jag fixat en hel del så går det inte att få riktigt bra,inte utan att riva och börja om från början (jag är inte överdrivet kunnig och hade gjort det bättre).

Varför köper man då en så dåligt byggd byggnad? Allt handlar om priset och genom prisjämförelser i närområdet så anser jag (samt även en privat värderare som tittade på mina mäklarpapper innan köp)att vår inköpskostnad inte var högre än markvärdet. Tanken var att (tiden innan vägen till ekonomisk vishet) bo billigt ett tag och spara ihop till en kontantinsats för att sedan bygga ett nytt hus jämte.

Ett nytt hus skulle innebära en helgjuten, uppvärmd, platta. Jag har läst på mycket om att bygga grund men det känns som att det är ett för stort projekt för att jag ska få det bra med nuvarande kunskaper. Pris för att köpa in grundkonstruktionen ca 500 000 kr.

Sen ska det kopplas en värmekälla till grunden och då blir det 50 000 - 120 000 kr till beroende på lösning. Efter det har jag "bara" huskonstruktionen kvar.

Jag kan nog hitta något för 600 000 - 700 000 (enkelt paket där jag inte ändrar något). Då kommer jag ändå att behöva hjälp med att resa väggar och sätta på tak. Yrkesmän som rörmokare och elektriker kommer jag inte heller ifrån (även om jag gjort en del själv i nuvarande hus så vill jag inte göra något i en nybyggnation).

Då har vi plötsligt lån på runt 2000 000 kr och det är inte kul att få undan ett sådant lån. Det kommer även att ta enormt lång tid för mig att få ihop bygget.

Jag är inte ett dugg orolig över värdeminskning med tanke på läget, bygger vi ett litet hus jämte så skulle det inte vara några problem att sälja allt för 3 miljoner men vi bygger ju för att bo isf (vilket gör att det egentligen kvittar vad jag kan få utan jag får stirra mig blind på lånet).

Detta är bara grundtankarna och jag känner att jag har en hel del tankar att få på plats innan jag agerar.

En tanke jag har haft är att köpa en pelletskamin med rökrening som man drar ut direkt genom väggen. Det skulle lösa värmebehovet och även vara mer passande om nuvarande boende blir vårt gästhus. Det är den tanke det lutar åt mest nu men jag vill ha koll på vad jag/vi vill innan jag agerar.

Det känns nyttigt att skriva ner lite av sina tankar och särskilt med ett enkelt ifrågasättande. Tack för dina kommentarer Nisse!