lördag 14 februari 2009

Ekonomi och relationer

Ett par som bor ihop har gemensamma utgifter och det kan lätt uppstå dispyter. Jag läste en artikel om att pengar är en av de vanligaste orsakerna till att par som bor ihop grälar.

Även jag och min sambo har olika syn på pengar och ekonomi. I vårt fall så är det jag som är pedanten/spararen (nu iaf) och hon som är slösaren. Hon studerar och har egentligen inte särskilt mycket tid till att jobba extra. Skälet är bland annat att hon har införskaffat två hundar som kostar både tid och pengar. Tydligen finns det en del tid över ändå för om någon av hennes kompisar ringer och vill göra något festligt så kan hon tacka ja utan att först ta reda på om hon har råd.

Sen har hon även en häst ute på foder. Denna häst har hon köpt i ung ålder och hon säger att hon för starka känslor för den för att kunna sälja den. Hon vill helt enkelt inte tappa kontrollen över hästens öde. Jag räknade ut att detta åtagande kommer kosta oss ca 100 000 kr. (Försäljningspris+försäkringskostnader under x antal år).

Det här borde vara upplagt för bråk eftersom jag jobbar och försöker spara samtidigt som hon lever över sina tillgångar som student. Jag betalar mer än 90% av våra gemensamma utgifter, samt för restaurangbesök, alkoholhaltiga drycker, taxiresor m.m. Varför skulle vårt hem vara annorlunda mot de familjer som artikeln jag läste handlade om? Vi har även renoverat vårt lilla hus och bott i en etta på 48 kvadratmeter under två och ett halvt års tid.

Visst, vi har haft diskussioner om ekonomin men jag kan inte minnas att vi har bråkat om det. Skälen till det är väl många men en stor del beror nog på att situationen varit omvänd. När vi flyttade ihop så var jag en arbetslös och nyutexaminerad student som hankade mig fram på diverse ströjobb. Hon hade ett ganska välbetalt jobb och betalade hyra, mat och alla andra räkningar. Det enda jag betalade för var min gamla bil och mat efter förmåga. Nu är det tvärtom och vem vet, kanske ändrar det sig igen.

Jag tror även att varje person har ett val hur han eller hon vill tänka. Väljer jag att fokusera på hennes kostnader så kan vi lika gärna sära på oss direkt, det skulle aldrig hålla. Jag hade t.ex. kunnat vägra att betala mer än min beskärda del och då gjort det omöjligt för henne att studera.

Personligen väljer jag att fokusera på det hon faktiskt gör. Hon sitter och kämpar med exceldokumentet som jag gjort för att hålla reda på ekonomin. När vi pratar om t.ex. utgifter så lyssnar hon och försöker att att anpassa sig efter förmåga. På senare tid har även hon kommit på saker som underlättar vår ekonomi vilket visar på att hon har blivit medveten. Det har aldrig funnits en tanke på att förvägra henne att studera om det är ekonomiskt möjligt eftersom jag själv har gjort det och hade då en fantastisk tid i mitt liv.

Skulle jag byta bort hennne mot tio miljoner kronor? Inte en chans! Gemensamma uppoffringar mot ett gemensamt mål och ett lyckligt liv tillsammans. Idag är det alla hjärtans dag och vi kommer inte att tänka på ekonomi utan spendera frikostigt på god mat, dricka och underhållning! Bara vi får spendera tid med varandra.

2 kommentarer:

Gustav sa...

Men för 100 miljoner då? Att du ens nämnde en siffra tyder ju på att saken går att diskutera...:)

Jag tror vi behöver ett gästinlägg från damen ifråga så att saker och ting klarnar lite.

Auri sacra fames sa...

Hehe, det var ju också ett sätt att tolka det hela men jag kan meddela att det inte är något som går att diskutera=) (summan 10 miljoner var en symbolisk summa)

Jag ska meddela henne att vi saknar en kommentar från henne på bloggen! =)