torsdag 29 januari 2009

Passiv inkomst

Det pratas mycket om passiva inkomster för att nå rikedom. Grundtanken är att genom att göra en första arbetsinsats eller en investering så ska det sedan komma in inkomster utan att du behöver göra något arbete. Visst låter det lockande!

Jag provade att googla "passiv inkomst" för att få exempel. Efter att ha klickat på ett av de översta resultaten fick jag fram tre exempel på hur jag kunde gå tillväga.

1.Aktieutdelning, köp aktier i bolag med hög direktavkastning
2.Bankränta, välj ett konto med hög ränta till sparpengarna
3.Webbreklam, bygg en bra webplats och förse den med reklam.

Kan verkligen de här vara klockrena exempel passiva inkomster?

Måste jag inte följa aktierna i min portfölj så att jag kan sälja mitt innehav om jag anar att aktiekursen kommer rasa? Om direktavkastning är det viktigaste i min portfölj så måste jag väl ändå ändra innehållet om de beslutar att dra in på utdelningen och spara pengarna? Vid en eventuell nyemission måste jag väl i alla fall överväga att investera mer pengar?

Måste jag inte ha koll på olika banker och deras nya räntor och erbjudanden för att få den bästa avkastningen på mina sparpengar?

Om de med webreklam menar att jag ska skapa en blogg och förse den med reklam så vill jag påstå att uppdateringar av bloggen gör att det inte alls kan klassificeras som en passiv inkomst.

Kan inte någon ge mig ett bättre exempel på en passiv inkomst? En insats eller investering som genererar pengar utan att jag behöver övervaka, arbeta eller riskera att bli tvungen att investera mer pengar?

5 kommentarer:

Auri sacra fames sa...

Lyckades komma på en själv, att skriva en bok. Det är vad jag skulle kalla en passiv inkomst! Tar gärna emot fler exempel!

Bodil sa...

Intressanta reflektioner kring det som man ofta läser om som "passiv inkomst". Men bok?! Kanske efter typ 20 år när den har blivit en klassiker, men innan dess måste du nog väldigt icke-passivt bevaka både det ena och det andra, speciellt om du siktar på utlandslansering :)

Jag tänker att "passiv" i det här sammanhanget mer syftar på "ej lönearbete". Jag hade en gång en rik vännina i London som alltid sa "never touch the source and you will be fine". Hon levde helt på räntor och avkastningar, men det är kanske inte är lika enkelt dessa dagar.

I det landet jag bor just nu är det en mkt populär relativt passiv inkomst att köpa lägenheter och hus för att sedan hyra ut via mäklare. Och så betalar man någon för att förvalta och sköta det hela också. Ägarna verkar hyfsat passiva (hyr själv av en sådan), men det tar ju tid och kapital och funkar inte i Sverige med vår hyresreglering och regler för andrahandsuthyrning. Hade jag lite mer pengar är det nog trots allt det jag skulle ge mig på där jag är nu, fast förstås, helt i enlighet med din sista mening är det ju inte.

Auri sacra fames sa...

Hej Bodil!
Nu var inte tanken att jag skulle skriva en bok. När jag tänkte på boken så tänkte bland annat på en bok som jag hörde talas om men som jag inte läst. Berts fräckisar, skriven av Bert Karlsson. Han sätter sig ner och skriver ihop de fräckisar som tilltalar honom mest. Efter detta åker han runt i Sverige och signerar boken på olika försäljningsställen runt om i Sverige.

När detta är klart så tror jag inte att han lägger ner någon ytterligare tid eller några ytterligare pengar på denna bok. Ändå fortsätter den säkert sälja så eftersom människor är nyfikna på vad som händer mellan öronen på denna speciella man. En relativt liten grundinsats (att skriva boken alltså) och efter det kommer det in pengar utan fler insatser eller investeringar. Jag tror inte heller han övervakar försäljningen vilket är ett antagande jag gör efter att ha läst i hans självbiografi.

Jag tror att det är väldigt svårt att hitta en helt passiv inkomst utan det som borde vara i fokus är väl arbetsinsatsen gentemot arbetsinkomsten. En ”relativt” passiv inkomst helt enkelt. Jag tror personligen att om jag ska hitta en passiv inkomst så får jag se på mig själv, mina intressen och möjligheterna i min omgivning. Precis som du gör när du funderar på investeringar i det land som du befinner dig i nu! (Hur länge ska du hålla oss på sträckbänken innan du berättar vilket land det är =) ) En tanke som dyker upp är: Finns det något i detta land som du kan köpa och sälja dyrare i Sverige när du kommer tillbaka?

Vidare tycker jag att din väninna har helt rätt i att man aldrig ska röra kapitalet som är investerat för detta ändamål. Även om det i dagsläget kanske är svårt att leva på räntorna och avkastningarna så blir de inte lättare om kapitalet ska spenderas.

Bodil sa...

Aha, jag förstår. Som Mark Levengoods bok där barn berättar "tokigheter". Ja det skulle kanske funka, men Berts bok säljer väl mkt pga hans namn (jag sökte sekreterarjobb på hans Mariann Records i Skara en gång för hundra år sedan, han var hemsk redan då, förlåt alla som gillar honom).

Jag skulle vilja få ihop ett kapital som, säg inom fem år, gav i avkastning åtminstone en tredje- eller en fjärdedel av mina fasta inkomster, det är nog mitt mest direkta mål.

Hihi, det var inte meningen att hålla på sträckbänken, jag bor i Nicaragua i Centralamerika. De senaste 10-15 åren har fastighetsaffärer, speciellt vid den underbara stillahavskusten varit ett riktigt kap. Nu har landet sedan några år tyvärr återigen drabbats av grav politisk instabilitet plus att nordamerikanska pensionärer har köpt upp mkt. Men om läget vore lite mer stabilt skulle jag nog kunna tänka mig en investering här, vi får se, jag ska vara här några år.

Jag kan tyvärr svårligen tänka mig något som jag kan köpa här o sälja dyrare i Sverige, speciellt med dagens dollarkurs, men det är en intressant fråga som jag ska fundera vidare på.

Trevlig helg.

Auri sacra fames sa...

hehe
Jag har faktiskt träffat Bert då jag var på en föreläsning med honom. En väldigt underhållande herre men jag vet inte om jag skulle klara umgås eller att jobba med honom.

Angående investeringar i Nicaragua så är jag alldeles för dåligt påläst för att ens försöka ge dig ett tips.

Hmm, trodde inte dollar var valutan. Allmänt tror jag att det finns en risk att iaf USdollarn faller väsentligt inom en ganska snar framtid om de inte lyckas med att bygga upp en ny "bubbla".

PS. El Venado, hehe DS.