tisdag 18 augusti 2009

Räntemotivation

Idag gick jag igenom mitt e-sparkonto som jag har på Swedbank. På det kontot har jag pengar som kommer att spenderas inom närmaste året och jag har direkt tillgång till pengarna. Räntan är ett stort minus med detta konto då det endast är 0.15%.

Jag hittade 3246 kr som jag egentligen skulle kunna ha på mitt konto på Marginalen där jag har 2% ränta. Skälet att jag kan flytta över pengarna är att även om de kommer spenderas inom ett år så behöver jag de inte snabbare än att jag kan vänta de dagar det tar att göra ett uttag.

Frågan jag ställde mig om det är värt arbetet som det tar att flytta pengarna för att få ränteskillnaden. 3246 kr ger mig ca 0,18 kr per dag med 2% ränta om jag inte räknar bort skatten. Inte särskilt mycket pengar och det känns inte som att jag kan motivera arbetet med att flytta pengarna då jag vet att pengarna kommer att spenderas inom ett år.

Jag valde att tänka om och istället räkna ut hur mycket jag skulle behöva sätta in på mitt e-sparkonto för att få samma summa ränta per dag. Summan blev 43300 kr och nu blev jag inte bara mer motiverad att sätta över pengarna utan jag ska hitta mer pengar som jag kan lägga över till Marginalen.

3 kommentarer:

hoolick sa...

Jag har inte heller mina pengar på e-sparkontot jag har mina hos hoistspar. 3.4% ränta.
http://kampenmotindex.blogspot.com/

Auri sacra fames sa...

Det lät högt, ska kolla på detta!

Auri sacra fames sa...

Tack för tipset! Jag hade missat detta nya alternativ och jag kommer nog att starta ett konto där också.

Det enda negativa jag kan tänka mig just nu är att de eventuellt kommer att sänka räntan ordentligt så fort de fått in ett visst antal kunder (dvs att den höga räntan är ett marknadsföringstrick)

Fast sänker de en procent så har de fortfarande en bättre ränta än mitt Marginalenkonto så det är väl bara att att slå till!