måndag 26 september 2011

Spenderarbuffert

Det skrivs mycket om att lägga undan pengar på lång sikt men det är minst lika viktigt att lägga undan pengar på kort sikt för att inte påverka sitt levande alldeles för mycket för att du sparar. Senaste tiden har vi sprungit på rabatter på 75% vilket känns lite smått otroligt.

Istället för att spendera en hundralapp på något du behöver så kan du får det för tjugofem och spara sjutiofem kronor. Det enda som gäller är att ha pengar att spendera när du springer på fynd. I augusti köpte vi en ny liten grill, ett parasoll till altanen med en tung stenfotfot och grillbriketter inför nästa sommar. Priset hamnade under 500 kr.

Bara grillen hade kostat oss 799 kronor och vi behövde en ny då vår gamla klotgrill gick sönder under nyårsaftonens matlagningstävling. Vi har en stor grill men den känns överflödig så länge det inte är mer än fem personer som grillar. Genom att vänta sparade vi fina kronor som kan gå till sparande istället (alternativt mer konsumtion).

Det viktigaste är väl att inte falla dit på saker som du egentligen inte behöver. Min sambo köpte nyligen hem glass som var nedsatt med 75%. För hundra kronor fyllde hon frysen med kända strutar och pinnglassar och även om jag kan känna att det var något vi egentligen inte behövde så känns det lite lyxigt att hämta en glass ur frysen när solstrålarna tränger igenom höstrusket.

Inga kommentarer: