måndag 21 juni 2010

Tvåa på inköpslistan

I helgen var jag och min sambo i Göteborg för att hälsa på ett par vänner. Vi hade inte varit på besök i deras lägenhet tidigare och vi hade ingen annan med oss som kunde visa vägen.

Min sambo har inget vidare lokalsinne och efter en självställd diagnos så tror jag att jag har ett lättare fall av prosopagnosi. Detta är ansiktsblindhet vilket inte alltid är så lätt i ett yrke där jag träffar väldigt mycket folk. Nu är jag inte svårt lidande av det men det händer att jag måste träffa en person mer än en gång innan jag känner igen personen och kan minnas en ansiktsbild.

En person som är ansiktsblind har ofta ett väldigt dåligt lokalsinne och den delen är desto starkare hos mig. Det har blivit bättre med åren men jag jag inser mina begränsningar med att hitta. Tidigare har jag lyckats köra 20 mil fel på en sträcka som egentligen var ca 55 mil. Tillsammans med min sambo har jag även lyckats ta omvägar som är smått otroliga för de som har bra lokalsinne.

Till helgens resa lånade vi en GPS och tog oss fram till målet utan några som helst bekymmer. Vilken skillnad att slippa stressen med att hitta och att våga ge sig av från huvudvägen för att handla och veta att GPS.n lägger om rutten.

Det verkar finnas en hel del bilnavigatorer runt 1000 kr och för min del så krävs det inte överdrivet många resor innan jag sparar in ett köp. Ungefär 77 felköra mil krävs för att bensinkostnaden ska motivera ett köp i den prisklassen. Lägger jag till övriga delar som kostar för en bil per mil så går det ännu snabbare.

Går jag utanför spardelen så kan jag jämföra det med en diskmaskin. Med tanke på hur mycket tid det sparar och hur mycket bättre det känns att slippa ha disk framme så motiverar det alltid ett köp för mig. Jag ogillar verkligen att stå och diska konstant och betalar mer än gärna för att slippa.

En bilnavigator blir nummer två på listan över kommande inköp som jag ska spara till,precis efter datorn jag ska köpa.

8 kommentarer:

J sa...

Äh, Columbus sket i kartan och kolla hur det gick för honom! ;)
Man vet aldrig vart en liten avstickare kan ta en...

Auri sacra fames sa...

*hehe*
Den kommentaren gjorde att du förtjänade att hamna i listan "bloggar jag följer" så att jag kan ,som rubriken säger , följa vad du gör. Storgillar när ett tankesätt är helt olikt mitt egna men ändå så sant=)

Dominik Palacz - Cashflow88 sa...

Hej , jag är en polska investerare och som du kör en blogg om att investera i en månad ska jag vara i Sverige, säg mig, vad är det bästa bankkonto (helst gratis). Var finns de bästa sparkonto ? Cashflow88 hälsar och inbjuder dig att blogga http://blog-inwestora.blogspot.com/

Auri sacra fames sa...

Hej Cashflow88!
Vilket är bäst är svårt att säga och jag ger dig hellre lite tips om information som du kan använda dig av i ditt beslut.

Följ nedanstående adress så kan du jämföra sparkonton med tanke på villkor och sparräntor.

http://www.konsumentbankbyran.se/jamfor/jamfor_forsakring.asp?_ci_insurance_type_id=103&avd=ART_JAMFOR&menu=ART_JAMFOR

Om du vill jämföra lite banker och avgifter på olika tjänster så kan du använda dig av denna adressen:

http://www.privataaffarer.se/aretsbank/

De är på svenska men jag antar att du använder google translate eller liknande. När jag lärt mig hur det fungerar så ska jag titta in på din blogg=)

J sa...

Oj man tackar! Din blogg följer jag ju, som du kanske märkt, redan.

Dominik Palacz - Cashflow88 sa...

Jag menar - ett vanligt konto i början av de bästa (helt gratis-löpning, transfereringar etc.) och 2 står för en mindre kostnadsbesparingar till exempel 50 000 kr Tack för 2 länkar. Inte riktigt hjälpt mig, skyddsglasögon översättare inte översätta den första länken och där såg jag en 4%-konto. Och den andra länken i en inte särskilt ljusa.

Dominik Palacz - Cashflow88 sa...

Ordinarie konto i början, det bästa (helt gratis-löpning, transfers etc.) och en andra står för en mindre kostnadsbesparingar såsom belopp på 50 000 kronor. Vad rekommenderar ni?

Auri sacra fames sa...

De flesta kontona är gratis att öppna men vill du koppla kontot till ett uttagskort som t.ex VISA så tror jag att det är en årsavgift på de flesta (förutom om du är under 19 år eller svensk student). Sen finns det alternativ (http://www.gemoneybank.se/templates/EntrencePage____948.aspx) man jag har ingen erfarenhet från de olika korten och har svårt att rekommendera. Kontona som är kopplade till korten är det ofta väldigt låg ränta på eller ingen ränta alls.

De sparkonton som jag läst mest om på svenska bloggar är:
* Bluestep - Sparkontoplus, 2% ränta, fria uttag
*Marginalen sparkonto, 2% ränta, fria uttag
* Hoistspar, 2,6% ränta, fria uttag.

Själv har jag marginalen, väldigt enkel sida, ränta per/dag och det tar ca 3 dagar att få ut sina pengar till ett förutbestämt konto. Alla tre alternativen omfattas av den svenska insättningsgarantin (upp till 500 000 kr)