söndag 10 mars 2013

Fördel i eget AB

Varje år kommer det ett litet häfte på posten från revisorn till företaget jag jobbar på. I häftet kan jag läsa om nya regler för året men den har även en liten avdelning för frågor och svar och den gång fick jag ett svar på en fråga jag haft.

Jag har inte möjligheten till gymkort genom min anställning men jag kan ta den kostnaden i mitt egna aktiebolag trots att jag inte tar ut någon lön. Lite fördelaktigt då jag om jag istället gjort en utdelning och sedan köpt gymkort fått betala skatt under första transaktionen.

Säg att jag skulle göra en utdelning för att köpa ett gymkort för 3000 kr. Då hade jag varit tvungen att göra en utdelning på 3750 kr för att täcka kostnaden. Hade jag köpt för min lön istället så skulle det kräva en löneutbetalning på ca 4286 kr och det är ju så jag gjort varje år.

Framåt får mitt aktiebolag ta den kostnaden och det enda negativa är att jag måste erbjuda alla i företaget samma möjlighet. I mitt fall handlar det ju om min sambo så jag får se vinsten som dubbel i familjeekonomin.

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 kommentarer:

Anonym sa...

Är arbetsgivareavgiften medräknade i lönealternativet? Mellan tumme och pekfinger brukar det du får in handen vara ca 1/3 av total kostnad. (arb.givavg + din löneskatt)

För ditt företag gäller väl även att du kan dra av momsen från de 3000:- så kostnaden för AB blir alltså lägre än de 3000:-?

Vilket i sin tur innebär att jämförelsen blir ännu mer fördelaktig till AB:s fördel

Eller så har jag fått det om bakfoten...

Auri sacra fames sa...

Hej!
Har bara tagit med skatten i detta exempel och det blir som sagt dyrare med arbetsgivaravgifter m.m.När jag räknar verklig lönekostnad brukar jag ofta använda faktor 1,6 dvs 1,6 gånger lön för att få självkostnad som arbetsgivare. När jag räknar verklig lönekosnad så hamnar jag högre (inklusive snittsjukdom bland anställda,arbetskläder mm).

Du tänker rätt kring momsen men eftersom jag inte säljer något i mitt egna aktiebolag så har jag ingen moms att dra av gentemot och är därför inte heller momsregistrerad (försökte iofs men de ringde från skatteverket och satte stopp=)

Tack för kommentaren, alltid kul när det händer något här på bloggen!